INZKO SE ZALOŽIO DA ZAPADNA ZAJEDNICA SMIJENI PREDSJEDNIKA REPUBLIKE SRPSKE

Oštar protest Vlade RS zbog Inzkove izjave

Objavljeno:05.11.2016 - 08:30
A A A Times Arial

Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Inzku, Vijeću za sprovođenje mira i Vijeću sigurnosti UN-a protestovala je zbog Inzkove izjave Wall Street Journalu, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smjeni legalno izabranog predsjednika entiteta.

Vlada je pozvala Vijeće sigurnosti UN-a da naloži visokom predstavniku da prestane sa takvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Pisma su potkrepljena Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima i odlukom Međunarodnog suda pravde, koji je u predmetu "Nikaragva protiv SAD-a" konstatovao načelo neuplitanja, a objavljena su na stranici Vlade RS-a.

Izjava Inzka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, već imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismima Vlade RS-a.

Inzko je dao izjavu Wall Street Journalu, koja je objavljena 1. novembra ove godine, u kojoj se založio da "zapadna zajednica" smjeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske.

Vlada RS-a ističe da takvo ponašanje podriva mir i sigurnosti u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma. Dodaje se i da se time "narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne mješaju u unutrašnje poslove država".

 

izvor: N1