Da li ste spremni za zombi apokalipsu?

Zanimljivosti
Da li ste spremni za zombi apokalipsu?
Istraživači Cornell univerziteta koriste matematiku kako bi došli do saznanja o najboljem mjestu za skrivanje od zombija.

Istraživači Cornell univerziteta koriste matematiku kako bi došli do saznanja o najboljem mjestu za skrivanje od zombija.

Svi znamo da zombi apokalipsa stiže zahvaljujući "informativnim" filmovima kao što su Dawn of the Dead i World War Z. Ali kada dođe do apokalipse, koje je najbolje mjesto za sakriti se? Prema istraživanjima Cornell univerziteta, najbolje mjesto za sakriti su sjeverne Rocky planine – od Ajdaha, Montane i Vajominga u Sjedinjenim Američkim Državama do Britanske Kolumbije u Kanadi.

Tim iz Cornella došao je do ovih zaključaka, sprovedbom različitih simulacija, koristeći statističku mehaniku da bi saznali kako bi se raširila prava zombi apokalipsa.

“Kreiranje zombija vas provodi kroz mnogo tehnika koje se koriste pri kreiranju pravih bolesti, ali zabavnom kontekstu”, kaže Alex Alemi, student Cornell univerziteta.

"U biti, simulacije su slične kemijskim reakcijama koje se dešavaju među različitim elementima, tako, u ovom slučaju, imamo četiri stanja u kojima osoba može biti, čovjek, zaražena osoba, zombi i mrtvi zombi, sa približno 300 miliona ljudi."

zombie02

“Svaka moguća interakcija – zombie ujede čovjeka, čovjek ubije zombija – je tretirana kao radiaktivni raspad, sa poluraspadom koji ovisi o određenim parametrima. Probali smo simulirati situacije koje bi pokrenulo te interakcije, gdje bi došlo do dodatnih komplikacija, jer kada jedna situacija eskalira, može uticati na način na koje se sve ostale situacije događaju”, dalje navodi.

Statistička mehanika koristi teorije vjerovatnoće prema kojima predviđa događaje i ponašanje sistema kada je sam sistem nesiguran.

Rezultati simulacije pokazali su da će gradovi biti brzo napušteni, dok će brdsko-planinske zone biti najbolje mjesto za sakrivanje. Ovi rezultati stoje u suprotnosti sa nekim literarnim teorijama koje sugeriraju istovremeno i opće izbijanje zaraze i umjesto toga preferira teoriju "nultog pacijenta".

Tim iz Cornella se nada da će vremenom dodati više slojeva simulaciji, uključujući i naprednu socijalnu dinamiku. 

Ako se apokalipsa desi prije toga, predlažemo vam da zgrabite vašu kriket palicu, biciklo otporno na zombije i zaputite se u planine, piše Jeff Parsons za Mirror.

 

r

 

Ne propustite