Meša ne želi eksperimentisati: S iskusnim Zmajevima po ključ za baraž - prava odluka ili ne?!

Fudbal
Meša ne želi eksperimentisati: S iskusnim Zmajevima po ključ za baraž - prava odluka ili ne?!
Fudbalska reprezentacija BiH u nedjelju, 13. novembra, odigrat će veoma bitan meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Zmajevi će gostovati preporođenoj Grčkoj, inače našem starom znancu.

Fudbalska reprezentacija BiH u nedjelju, 13. novembra, odigrat će veoma bitan meč u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. Zmajevi će gostovati preporođenoj Grčkoj, inače našem starom znancu.

Upravo bi s Grcima do kraja kvalifikacija trebali voditi veliku borbu za drugo mjesto, dok je pol pozicija već sada rezervisana za superiornu Belgiju. Selektor Mehmed Baždarević odlučio se da za ovaj duel pozove 23 igrača. To su: Asmir Begović (Chelsea), Ibrahim Šehić (Qarabag), Kenan Pirić (Sloboda); Toni Šunjić (Stuttgart), Ognjen Vranješ (Tomsk), Emir Spahić (HSV), Sead Kolašinac (Schalke), Ermin  Bičakčić (Hoffenheim), Edin Cocalić (Mechelen), Ervin Zukanović (Atalanta); Miralem Pjanić (Juventus), Haris Medunjanin (Maccabi), Gojko Cimirot (PAOK), Mato Jajalo (Palermo), Edin Višća (Istanbul BB), Rade Krunić (Empoli), Tino Sven Sušić (Genk), Izet Hajrović (Werder), Senad Lulić (Lazio), Danijel Miličević (Gent); Edin Džeko (Roma), Vedad Ibišević (Hertha) i Milan Đurić (Cesena).

Treba naglasiti da su Sanjin Prcić (Rennes) i Marin Aničić (Astana) otkazali dolazak zbog povreda, dok su na širem spisku: Samir Memišević (Groningen), Dario Dumić (NEC), Haris Duljević (Sarajevo), Miroslav Stevanović (Željezničar) i Tomislav Tomić (Zrinjski).

Pozitivan rezultat nam je izuzetno bitan, pogotovo nakon debakla u Bruxellesu. Sigurno nas očekuje veoma težak duel, iako će domaćin biti oslabljen neigranjem nekih od ključnih igrača. Selektor Baždarević kazao je da je predstojeća utakmica od izuzetne važnosti te izrazio nadu da će svi opravdati očekivanja i biti na nivou.

"U ovom slučaju svaki rezultat osim poraza je dobar, ali najvažnije je kako ćemo igrati. Da li je ova utakmica najvažnija, mislim da nije, ima još utakmica da se igraju. Grčka je kvalitetan protivnik, ali ako uradimo ono što nismo u nekim utakmicama možemo ostvariti povoljan rezultat. Moramo imati hrabrosti i drskosti za taj poduhvat", poručio je Meša, dodavši da je za ovaj meč odlučio se za igrače s iskustvom. 

Od novajlija tu su sjajni portir Slobode Kenan Pirić, koji je uskočio umjesto Jasmina Burića. Golman Lecha imao je skandal u Poljskoj, kada je doslovno davio protivničkog igrača i potpuno očekivano je ispao s popisa. Tu je i Rade Krunić, koji polahko dobiva sve veću minutažu u redovima Empolija. 

Iskreno, za atinski duel na stadionu "Jorgos Karaiskakis" očekivao sam na spisku dvije, tri promjene, ali one se ipak nisu dogodile. Samir Memišević briljantan je u Holandiji, te u debitantskoj sezoni ga već svrstavaju među najbolje stopere, dok ništa ne zaostaje ni Dario Dumić. Upravo ovaj dvojac trebao bi predstavljati našu budućnost, dok smatram da nam u ovom duelu je itekako mogao pomoći Miroslav Stevanović. Fudbaler sarajevskih Plavih igra veoma dobro u posljednje vrijeme, te bi znatno ojačao naše napade preko krilnih pozicija. Ipak, ne želim se miješati u rad selektora Baždarevića, koji je odabrao za njega najbolje u ovom trenutku.

Na golu je siguran Asmir Begović, iako itekako zabrinjava njegov status na "Stamford Bridgeu". Svjedoci smo da su neke njegove intervencije u prošlosti nas itekako stajale bod(ov)a. Nadajmo se da će "ministar odbrane" ovog puta biti na nivou, a upravo to nam je možda i presudno pred meč u Atini. Odlaskom Mensura Mujdže još uvijek nismo pronašli adekvatnu alternativu na desnom boku i to svakako mora se riješiti što prije. Ognjen Vranješ to može pokriti, ali da li je baš on idealno rješenje teško jer reći budući da na spisku i nema nekog ko bi mu ugrozio tu poziciju. Selektor je pokušao ranije i s Erminom Bičakčićem ovdje, ali u Atini zaigrati s fudballerom Hoffenheima na ovoj poziciji bio bi izuzetan rizik. Prvenstveno jer je Bičo dosta spor igrač, a i češće grije klupu nego što igra u Bundesligi. Lijevi bok trebao bi pokriti Sead Kolašinac, iako često u Schalkeu igra ofanzivnije po toj strani. 

Emir Spahić će biti spreman za duel s Grcima i sigurno je da će zauzeti svoje mjesto u srcu odbrane. Mnogi se ne slažu s ovim izborom, ali apsolutno sam uvjeren da će Meša mu i ovog puta ukazati povjerenje. Ostaje pitanje drugog štopera, a toj poziciji najbliži je Ervin Zukanović. Iako je i Zuka poprilično spor, u prednosti je u odnosu na Tonija Šunjića koji je odličan u Cvajti.

Velika dilema je svakako i koju poziciju namijeniti za Miralema Pjanića. U posljednje vrijeme Mire baš i ne blista u redovima Juventusa, kritike medija su veoma česte, a vjerovatno da će pokrivati poziciju defanzivnog veznjaka. Upravo od njega se očekuje neko lucidno rješenje i dodavanje prema Džeki i ostalim ofanzivcima, ali i da pokuša iz slobodnjaka ugroziti gol Grčke. Vjerovatno će mu društvo praviti Haris Medunjanin, koji bi po meni trebao ovog puta dobiti malo više slobode i ofanzivniju ulogu. Suština je da se KONAČNO shvati da Pjanić nije trkač, te da je potrebno pratkično da cijeli vezni red radi za njega. Tek tada će i Mire doći do izražaja, samo je pitanje da li zaista Medunjanin može obavljati te zadatke za njega. Mato Jajalo nije se baš najbolje snašao u Belgiji, te je veliki rizik sada pokušati s njim. Tu je i odlični Gojko Cimirot, koji još uvijek nije dobio pravu priliku u državnom dresu iako se od njega očekuje da u budućnosti u paru s Bešićem čini taj defanzivni dio veznog reda.

Krilne pozicije su nam izuzetno bitne, a lijeva je skoro pa sigurno rezervisana za Senada Lulića. I ranije sam to isticao, fudbaler Lazija me još uvijek nije dojmio iako odavno igra u reprezentativnom dresu. Desnu stranu će vjerovatno pokriti veoma dobri Edin Višća, dok svoju priliku priželjkuju i "Belgijanci" Sušić i Miličević. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni na Izeta Hajrovića, koji je upravo s fudbalerom Genka donio nam s klupe u duelu s Kiprom itekako potrebnu svježinu. Ofanzivac Werdera i ovog puta mogao bi biti naš džoker s klupe. 

Nisam baš siguran da li će se Baždarević odlučiti na formaciju s dva napadača ili nešto zgnusnutijim veznim redom, iako očekujem da uz Džeku istrči Ibišević. To bi značilo da će Đurić, kao i obično, čekati svojih pet minuta slave u drugom dijelu susreta. I to je ukratko to, nekih iznenađenja za Grke i nemamo, te su sigurno dobro upoznati s našim sastavom. Itekako ohrabruju odlične igre našeg napadačkog dua, kao i ponekih veznjaka, dok za defanzivu baš to i ne možemo ustvrditi. Najbitnije je sigurno da svi dođu spremni i željni igre u ponedjeljak, kada je zakazano i okupljanje. 

Reprezentacija BiH nalazi se na trećem mjestu grupe H sa šest osvojenih bodova iz tri meča. Na čelu grupe je Belgija s maksimalnim učinkom, a isti saldo ima i upravo naš sljedeći protivnik - Grčka. Upravo će Grci gotovo sigurno zaigrati u formaciji 4-5-1, s dva defanzivna veznjaka, a treba imati na umu da Pirej baš i nije neosvojiva tvrđava. To su nam pokazali u martu ove godine Islanđani, koji su preokrenuli 2:0, ali i nešto ranije Finci. Posljednji put kada smo ih gostovali završilo je 0:0, a upravo je ovaj bod itekako usmjerio naš put ka Mundijalu u Brazilu. Zašto se ne nadati da tako bude i ovog puta, te da nakon 13. novembra polako maštamo o Rusiji. Kvalitet posjedujemo, samo je bitno ravnomjerno ga raspodijeliti.

Piše: Mirza Hadžijusufović

Ne propustite