CCI- Dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine KS-a u trećem kvartalu

Bosna i Hercegovina
CCI- Dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine KS-a u trećem kvartalu
Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da je dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u trećem kvartalu, a razlog tome je predizborna kampanja za lokalne izbore.

Centri civilnih inicijativa (CCI) smatraju da je dramatičan pad intenziteta rada Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo u trećem kvartalu, a razlog tome je predizborna kampanja za lokalne izbore.

Predstavnici CCI-a Ana Lučić i Alen Čular danas su medijima prezentirali rezultate analize rada Vlade i Skupštine KS-a u devet mjeseci ove godine, te istakli da je Skupština KS-a u julu održala jednu sjednicu, a počela drugu u septembru.

Nizak intenzitet rada u trećem kvartalu rezultirao je i padom produktivnosti za čak četiri puta, u odnosu na prethodni kvartal i to je jedan od najlošijih rezultata u posljednjih šest godina.

Čular je naveo da je od sedam prijedloga i šest nacrta usvojenih zakona u drugom kvartalu, SKS je u trećem kvartalu realizirao dva zakona u prijedlogu i jedan u nacrtu, a 33 zakona nisu realizirana.

Nije usvojena strategija informatizacije osnovnih i srednjih škola, nisu realizirani zakoni o radu, osnovnom odgoju i obrazovanju, o srednjem obrazovanju, unutrašnjim poslovima, prostornom uređenju, inspekcijama, te izmjene i dopune o visokom obrazovanju.

- Oko 20 zastupnika Skupštine KS-a je profesionaliziralo svoj status u Skupštini, odnosno, imaju status zaposlenih i primaju platu po tom osnovu – kazao je Čular.

Dodao je i to da Skupština KS-a funkcionira bez izabranog zamjenika predsjedavajuće iz srpskog naroda.

Također, po navodima CCI-a, iako je u drugom kvartalu ove godine Vlada KS-a pokazala najveći intenzitet rada i produktivnost, u trećem kvartalu došlo je do pada rezultata, jer je broj održanih sjednica pao na trećinu, s 36 na 25, a broj razmotrenih mjera na polovinu, sa 636 na 338.

- Po strukturi mjera, Vlada KS-a se uglavnom bavila dnevnopolitičkim stvarima, ne posvećujući dovoljnu pažnju utvrđivanju najvažnijih mjera kojima se sistemski utiče na rješavanje problema – naglasio je Čular.

Osim što je došlo do pada intenziteta rada, Ana Lučić je naglasila da je u ovim institucijama došlo i do pada nivoa kulture i tolerancije u odnosima između zastupnika, neprimjereno ponašanje i vrijeđanje na nacionalnoj osnovi.

Iz CCI-a preporučuju Vladi i Skupštini KS-a da ozbiljno intenziviraju rad,  da se fokusiraju na realizaciju preostalih obaveza, da održe tematske sjednice  radi iznalaženja rješenja za ozbiljne probleme i usvoje etički kodeks kojim bi se strože sankcioniralo neprimjereno ponašanje zastupnika.

Ne propustite