Crnadak primio u nastupnu posjetu predstavnicu UNICEF-a u BiH

Bosna i Hercegovina
Crnadak primio u nastupnu posjetu predstavnicu UNICEF-a u BiH
Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu predstavnicu UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Gitanjali Narajan (Geetanjali Narayan), koja je tom prilikom ministru uručila akreditive

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak primio je danas u nastupnu posjetu novoimenovanu predstavnicu UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Gitanjali Narajan (Geetanjali Narayan), koja je tom prilikom ministru uručila akreditive, piše Fena.

Ministar Crnadak je poželio dobrodošlicu novoimenovanoj predstavnici UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu, te izrazio nadu da će tokom njenog mandata saradnja ovog UN-ovog programa s relevantnim predstavnicima bosanskohercegovačke vlasti biti na najvećem mogućem nivou.

Govoreći o prioritetima djelovanja UNICEF-a u BiH Narajan je naglasila da je to rad na projektima ranog razvoja djece. Posebno je naglašeno djelovanje na promociji vakcinacije, jer, prema dostupnim informacijama, u BiH se vakciniše nešto više od 60 posto djece, što je u svakom slučaju nedovoljno. Prema mišljenju predstavnice UNICEF-a Narajan, nedovoljan procenat vakcinacije djece se ne može tražiti u ekonomskim razlozima, već isključivo u nedostatku pravilne informisanosti o vakcinama, kako roditelja, tako i pojedinih zdravstvenih radnika. Zbog toga će UNICEF u narednom periodu intenzivno raditi na promociji vakcinisanja djece u Bosni i Hercegovini, naročito među romskom populacijom, gdje je procenat vakcinisane djece zabrinjavajuće nizak.

Ministar Crnadak je naglasio da će Ministarstvo inostranih poslova BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, pomoći, koliko je to moguće, realizaciju ovih projekata UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Kancelarija za odnose s javnošću MVP BiH.

Ne propustite