SDA, HDZ i SBB neće napustiti vlast ni po koju cijenu

Aktuelno
SDA, HDZ i SBB neće napustiti vlast ni po koju cijenu
SDA, HDZ i SBB ni po koju cijenu neće napustiti pozicije u vlasti do kraja ovog mandata pa makar ga morali provesti bez ijednog urađenog projekta i u stalnoj svađi po medijima.

SDA, HDZ i SBB ni po koju cijenu neće napustiti pozicije u vlasti do kraja ovog mandata pa makar ga morali provesti bez ijednog urađenog projekta i u stalnoj svađi po medijima.

Stav je to predsjednika Naše stranke Predraga Kojovića, nakon što je predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, u svjetlu krize vlasti posebno vidljive na federalnom nivou, izjavio da ovako više ne ide. Čović je za danas najavio sastanak sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, koji smatra ključnim, a kasnije i sa predsjednikom SBB-a Fahrudinom Radončićem. I ranije su se mogla čuti nezadovoljstva iz vladajuće koalicije.

Iz Demokratske fronte juče su poručili da je Parlament FBiH odavno bio zreo da zbog nerada bude raspušten, ali da to ne odgovara vladajućoj koaliciji. Iz SDP BiH su istakli da koalicija SDA - SBB - HDZ treba ili da počne raditi posao ili da javno prizna propast neuspješne vlasti.

"Ja se slažem sa izjavom gospodina Čovića u kojoj konstatuje da ovako više ne ide, ali on vjerovatno misli na posljednjih par mjeseci, a ja na posljednjih 20 i nešto godina. Federalni parlament ne zasjeda već mjesecima, navodno dogovoreni prijedlozi izvršne vlasti nemaju podršku u parlamentu, a Reformska agenda je postala isprazna fraza", rekao je Kojović. 

Istakao je i da ne treba biti u zabludi da "iza maske fingiranog konflikta koju pokazuju javnosti ove partije iza kulisa ne sarađuju odlično i ne sprovode ono što su njihove politke, a to je kanalisanje javnih finansija prema svojim glasačkim bazama i skoro neprimjetno pretvaranje države BiH u konfederaciju tri etničke države". 

Čović je u razgovoru za "Avaz" izjavio da je zabrinut jer umjesto da idu ka rješavanju tekućih pitanja koje su obećali raditi dinamičnije, na političkoj sceni se analizira "ono što nas razlikuje, a ne ono što što nas približava", dok je dogovor jedino napravljen kod povlačenja sredstava od MMF-a. Rekao je i da je prije 15 dana na sastanku naglasak stavljen na to da naprave dinamiku koja se može nositi sa master planom kada je u pitanju nivo FBiH i države, te da je dogovoreno i da će biti sazvana oba doma Parlamenta FBiH i da će Vlada FBiH analizirati otvorena pitanja pa da se ide dalje, ali se još ništa nije desilo.

Mirsad Đonlagić, zamjenik predsjednika SBB-a, rekao je da u koaliciji SDA - HDZ BiH treba da odgovore na pitanja, a kada je riječ o odnosu SDA - SBB, podsjetio je na Radončićeve izjave u pravcu da je ta koalicija potrebna. Kazao je i da se na sjednicama Parlamenta FBiH sve vidi.

Iz DF-a ističu da je situacija alarmantna i da upozoravaju građane da vladajući koalicioni kapaciteti pucaju na svim šavovima.

"Naivna i isprazna tumačenja kako sukob i hladni odnosi među liderima nikako neće uticati na funkcionisanje koalicije ne piju vodu u praktičnom, svakodnevnom političkom životu", navode iz DF-a. Komentar iz rukovodstva SDA juče nismo uspjeli dobiti, kao ni iz HDZ-a. Ipak, u ponedjeljak je nakon Kolegija SDA Izetbegović rekao da on sa Radončićem ima službene i hladne odnose, ali da to ne bi trebalo biti razlog da koalicija SDA - SBB ne opstane.

Radončić je juče kazao da je koalicija SDA - SBB stabilna, ali svako treba da radi svoj posao.

"Kada svjedočimo, mi smo legalisti, kada nas optužuju, mi smo legalisti, ali i kada radimo u koaliciji, politički smo legalisti i ja ne vidim ozbiljan problem osim da moramo promijeniti način koaliranja. O jednoj temi ne možemo se dogovarati tri puta i obećavati nešto što ne možemo ispuniti", kazao je Radončić.

Ne propustite