Na metro stanici Staljingrad kampuje više od 3.000 migranata

Svijet
Na metro stanici Staljingrad kampuje više od 3.000 migranata
Više od 3.000 migranata kampuje u blizini metro stanice Staljingrad u 19. arondismanu u Parizu, gdje se može naći 4.000 mjesta. Evakucija ovog kampa, koju su obećale vlasti, najavljena je za sljedeće dane, ali vlada je nejasna u pogledu tačnog datuma. "Rušenja kampa Staljingrad će se dogoditi, a dogodit će se u humanim uvjetima", rekao je danas ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u Narodnoj skupštini.

Više od 3.000 migranata kampuje u blizini metro stanice Staljingrad u 19. arondismanu u Parizu, gdje se može naći 4.000 mjesta.
Evakucija ovog kampa, koju su obećale vlasti, najavljena je za sljedeće dane, ali vlada je nejasna u pogledu tačnog datuma. "Rušenja kampa Staljingrad će se dogoditi, a dogodit će se u humanim uvjetima", rekao je danas ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u Narodnoj skupštini.

Otvaranje prihvatnog centra za migrante iz glavnog grada, prvobitno predviđenog za polovinu ili kraj oktobra, pomjereno je zbog brzog povećanja broja migranata u ovom divljem kampu, čije se broj stanara udvostručio u deset dana. "Ono je suspendirano", saznaje se iz okruženja gradonačelnice Pariza. Naš zahtjev je da se to uradi što prije je moguće".

U pismu adresiranom 28. oktobra ministrima unutarnjih poslova i stanovanja Anne Hidalgo, je jasno povezano s otvaranjem centra za kampovanje. "Ovo mjesto nije (...) predviđeno da primi migrante koji su već prisutni na Staljingradu: ovo nije njegova funkcija, on nema kapacitet", napisala je ona. Centar samo za muškarce, smješten u bivši prostor SNCF-a (željeznica) na Porte Chapelle, u 18. arondismanu, raspolagat će s 400 kreveta na otvaranju s ciljem povećanja na 600 do kraja godine.

Eksplozija broja migranata u kampu Staljingrad počela je istovremeno s rušenjem improviziranog naselja u Kaleu, odakle je evakuirano 6.000 migranata, koji su otišli u oko 450 prihvatnih centara širom zemlje. Međutim, vlada je demantirala tezu spojenih posuda između dva mjesta, naveo je Reuters.

 

Ne propustite