Advokat Dautbegović za Novi.ba: Od hapšenja se napravio spektakl!

Aktuelno
Advokat Dautbegović za Novi.ba: Od hapšenja se napravio spektakl!
Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio jednomjesečni pritvor desetorici bivših pripadnika HVO-a koji su u akciji SIPA-e uhapšeni u ponedjeljak na području Orašja.

Sud BiH je, na prijedlog Tužilaštva BiH, odredio jednomjesečni pritvor desetorici bivših pripadnika HVO-a koji su u akciji SIPA-e uhapšeni u ponedjeljak na području Orašja. Oni se terete za ratne zločine nad srpskim civilima. Među uhapšenima je i penzionisani general HVO-a i ratni komandant oraškog Zbornog područja Đuro Matuzović (64). Njegov advokat Almin Dautbegović za Novi.ba kaže da je razočaran ovakvom odlukom Suda BiH s obzirom da je njegov branjenik starija osoba sa ozbiljno narušenim zdravstvenim stanjem, te najavljuje da će odbrana uložiti žalbu na odluku suda o pritvoru.

"Moj branjenik zasigurno ne bi pobjegao da je bio pušten na slobodu, ali sud nije imao razumijevanja za našu argumentaciju koju smo iznijeli u proceduri određivanja pritvora. Tužilac sada ima vremena da završi istragu i ispita svjedoke", pojašnjava Dautbegović. On kaže je Tužilaštvo BiH većinu dokaza iznijelo u samom prijedlogu za određivanje pritvora, ali napominje da odbrana posjeduje dokaze koji će pokazati drugačiju sliku i viđenje o kompletnom slučaju. Podsjetimo, jedan od razloga za određivanje mjere pritvora je bila bojazan da će osumnjičeni sa slobode uticati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

"U početnoj fazi istrage, kada se određuje pritvor, onda svi dokazi koje tužilac posjeduje, ne moraju imati veliki stepen vjerodostojnosti, već sudije obično ostave vremena tužiocu da ispita svjedoke kako tužilaštvo poslije ne bi imalo izgovor da je istraga upropaštena jer je vršen pritisak na svjedoke ili zbog bjekstva osumnjičenih", podvlači naš sagovornik.

Na pitanje da li iza hapšenja pripadnika HVO-a, koje je izazvalo burnu reakciju hrvatskih političara u BiH i Hrvatskoj, stoje određeni politički motivi, Dautbegović odgovara da je hapšenje potpuno bespotrebno pretvoreno u spektakl i da je takva praksa svojstvena ne samo kada se radi u predmetima ratnih zločina, već i u drugim predmetima.

"Spektakularno snimanje hapšenja, stavljanje lisica na ruke, blamaže kroz koje prolaze porodice uhapšenih, sve to se moglo izbjeći u ovom i mnogim drugim predmetima. Mišljenje koje se formiralo da iza hapšenja stoje neki drugi motivi - osim onih na koje tužilac ima pravo - upravo su proizvod načina na koji je ovaj predmet dospio u javnost, a to je spektakularnost, medijska promocija i drugi faktori koji su doprinijeli da se stvori neka vrsta napetosti", kaže Dautbegović i dodaje da njegov branjenik, kao i ostali koji u uhapšeni, ne bježe od odgovornosti u interesu i da im je u interesu da se ovaj slučaj rasvjetli.

Pravila prilikom privođenja osumnjičenih i određivanja pritvora su kristalno jasna, poručuje Dautbegović, i dodaje da se ona moraju dosljedno primjenjivati na svakoga, a ne da se selektivno primjenjuju zbog čega imamo situacije da se samo nekima određuje pritvor, dok se neki bez problema brane sa slobode tokom sudskog postupka koji se vodi protiv njih.     

 

Ne propustite