Hrvati će protestovati zbog hapšenja pripadnika HVO u Orašju?

Bosna i Hercegovina
Hrvati će protestovati zbog hapšenja pripadnika HVO u Orašju?
Bivši pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) održaće danas sasatanak u Orašju, na kojem će između ostalog raspravljati i o mogućem protestu zbog hapšenja deset pripadnika HVO-a u ponedjeljak u Orašju.

Bivši pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) održaće danas sasatanak u Orašju, na kojem će između ostalog raspravljati i o mogućem protestu zbog hapšenja deset pripadnika HVO-a u ponedjeljak u Orašju. Kako nezvanično saznaje Dnevno.hr, protest bi se održao na graničnom prelazu Orašje/Županja, a možda čak i u Sarajevu. Razmišlja se i o mogućim protestima i u drugim mjestima. Veterani takođe sumnjaju da će uhapšeni uskoro izaći na slobodu.

Cijela Hrvatska se digla na noge zbog hapšenja bivših pripadnika HVO-a. Oglasila se hrvatska predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović koja je najavila mogućnost da za danas sazove sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, ocijenivši da je hapšenje 10 pripadnika HVO-a na području Orašja, pitanje koje zabrinjava.

"To je pitanje koje se nije pojavilo ni juče ni prekjuče", rekla je Grabar-Kitarović, prenosi Jutarnji list. Podsjetila je da je to pitanje na dnevnom redu apsolutno prisutno tokom svakog njenog razgovra sa zvaničnicima BiH i Srbije, sa međunarodnim zvaničnicima i hrvatskom zajednicom. Predsjednica je, navodi ovaj zagrebački dnevnik, priznala da je iznenađenja hapšenje pripadnika HVO u Orašju, te da o tome nije imala nikakve informacije.

"Pogotovo zato što je Orašje područje u kojem su se Hrvati i Bošnjaci zajedno borili za golu egzistenciju, za svoj život. Ono je simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu", navela je. Grabar Kitarović je rekla da i Haški tribunal nikada nije pokazivao interes za bilo kakve navodne zločine u Orašju. Smatra da bi prvi korak Zagreba trebalo da bude da državni vrh Hrvatske i BiH sednicu i zajedno razmotre problem, da ne dopuste da on postane prepreka našim bilaterlanim odnosima, ali isto tako i prepreka putu BiH u EU, a nadam se i NATO.

"I da se usredsredimo na ono što je doista bitno u BiH danas. BiH ima i puno većih problema nego ovo što se dogodilo. Ovo što se dogodilo nažalost može samo narušiti odnose, zato je veoma važno delovati brzo", zaključila je predsjednica Grabar-Kitarović. Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Vlaho Orepić potvrdio je pred sjedištem hrvatske Vlade na Markovom trgu da je došao na razgovor o hapšenju pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Orašju. Prije Orepića u zgradu Vlade ušli su i glavni državni odvjetnik Dinko Cvitan i ministar pravosuđa Ante Šprlje koji nisu davali izjave.

Predstavnici vladajućih saborskih klubova HDZ-a i Mosta izrazili su u srijedu prijepodne zabrinutost zbog hapšenja bivših oficira i vojnika HVO-a s područja Posavine te su pozvali hrvatske institucije da stanu u zaštitu hrvatskih državljana u BiH, odnosno prekinu pravnu nesigurnost u kojoj žive Hrvati u BiH državi. Desetorica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane s područja Posavine uhapšeni su u ponedjeljak u Orašju, u BiH, a Tužilaštvo BiH ih sumnjiči da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti.

Među uhapšenima je i Đuro Matuzović (64), penzionisani general HVO i ratni komandant oraškog Zbornog područja.

Ne propustite