Vođa Islamske države Bagdadi je uhvaćen u zamku, ne može da pobjegne iz Mosula

Aktuelno
Vođa Islamske države Bagdadi je uhvaćen u zamku, ne može da pobjegne iz Mosula
Istaknuti kurdski vojni generali izjavili su kako se vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi, te da bi njegovo ubistvo zadalo "smrtonosan udarac" toj terorističkoj organizaciji.

Istaknuti kurdski vojni generali izjavili su kako se vođa Islamske države Abu Bakr el Bagdadi, te da bi njegovo ubistvo zadalo "smrtonosan udarac" toj terorističkoj organizaciji.

Fuad Husein, šef kabineta Masuda Barzanija, lidera iračkih Kurda, rekao je da se Bagdadi, uprkos skrivanju u posljednjih osam mjeseci, i dalje nalazi u Mosulu jer iz njega ne može da pobjegne.

- Bagdadi je tamo. Ako ga ubijemo, to će značiti kolaps cijelog sistema ISIS-a - rekao je Husein, dodavši da islamisti nemaju adekvatnu zamjenu za Bagdadija.

Prema Huseinovim rečima, vođa zloglasnog kalifata u potpunosti je prepušten nekolicini svojih komandanata u Mosulu i obližnjem gradu Tal Afaru, koji su jedina prepreka između njega i iračko-kurdskih snaga. Ipak, Husein je svjestan da se džihadisti neće lako odreći svog lidera, te da postoji mogućnost da pribegnu očajničkim mjerama kako bi ga zaštitili.

- Očigledno je da će izgubiti, ali ne i koliko će biti potrebno da se tako nešto dogodi - rekao je Husein.

husein3

Postoji mogućnost da će džihadisti dići u vazduh pet mostova preko rieke Tigar kako bi presjekli put iračkim trupama do zapadnog diela grada. Za sada, iračke specijalne snage uspjeli su da uđu u istočni dio grada prvi put od 2014. godine, kada je Mosul pao u ruke džihadista.

Vojnici iz iračke protivterorističke službe (CST) povratili su kontrolu nad zgradom državne televizije u četvrti Gogdžali.

- Ovo je dobar znak za ljude Mosula, kao i pokazatelj da je bitka za osvajanje našeg grada počela dobro - rekao je general Talib Šagati, prenosi "Rojters".

Šta sve znamo o vođi ISIS-a?

Za razliku od drugih lidera velikih terorističkih grupa, poput Osame bin Ladena, šef ISIS više voli da ostane u sjenci.

Pojavio se svega u jednom video snimku - u Mosulu prošle godine - a postoje svega dve njegove vjerodostojne fotografije.

Sposobnost da prođe neopaženo ide uz njegovu navodnu sklonost da nosi maske kada se obraća svojim komandantima što mu je donelo nadimak “Nevidljivi šeik“.

Za takav njegov način života postoje dobri razlozi.

Tokom 2006. jednog od njegovih prethodnika i lidera zloglasne džihadističke grupe u Iraku Abu Musaba Al Zarkavija su pratile i ubile bombe SAD-a.

Zarkavi je, poput lidera Al Kaide Osame bin Ladena bio šoumen, i to mu je došlo glave.

Bagdadi je zaslužan za transformaciju Al Kaide koja je bila u rasulu i njeno pretvaranje u samostalnu grupu ISIS koja je je verovatno najmoćnija i najbogatija džihadistička organizacija na svijetu.

Život je počeo kao Ibrahim Avad i veruje se da je rođen u Samari, severno od Bagdada 1971.

Iako nema zvanične potvrde, vjeruje se da je doktorirao na islamskim studijama na univerzitetu u Bagdadu. Njegove kolege ga opisuju kao sramežljivog, neupečatljivog religijskog učenjaka i čovjeka koji nije nimalo nasilan. Ali do 2003. postao je pravi džihadista i živeo je u maloj sobi pored džamije koja je bila njegov dom čitavu deceniju.

Neki izveštaji govore o tome da je bio sveštenik u džamiji u vrijeme američke invazije te godine, dok se u drugima tvrdi da je već bio militantni džihadista u vrijeme Sadama Huseina. Postoji i uvjerenje da je radikalizovan tokom četiri godine u kojima je držan u Kampu Buka, američkom objektu u južnom Iraku gde su bili zarobljeni mnogi komandanti Al Kaide.

Njegovo prvo pojavljivanje u organizovanoj terorističkoj grupi bilo je 2003. kada je s prijateljima osnovao Jamaat Jaysh Ahl al-Sunnah wa-l-Jamaah (JJASJ). Tu je imao prvu odgovonrnu ulogu kao šef Odbora za šerijat.

Njegovo vrijeme je došlo 2010. kada je postao lider Al Kaide za Irak.

Bila je to grupa koja je kasnije postala Islamska država iraka i Levanta, iste godine se osnažila nakon pokušaja spajanja s Al Nusra frontom u Siriji.

Rođen je ISIS kakvog danas poznajemo i počela Bagdadijeva krvava vladavina terora.

Između marta i aprila 2011, navodno je osmislio 23 napada južno od Bagdada.

Postoje i oprečni podaci kada je u pitanju njegov privatni život.

Neki vjeruju da ima tri žene, neki tvrde da ima decu, a prošle godine se pojavila informacija da se oženio tinejdžerkom iz Njemačke.

Žena koja tvrdi da je njegova bivša supruga Saja al Dulami je ispričala kako je upoznala i udala se za čovjeka za koga je vjerovala da je univerzitetski profesor, da bi sedam godina kasnije otkrila da je u pitanju “najopasniji čovjek na svijetu”.

Otkrivajuči detalje onoga što ona naziva “nesrećan brak”, Dulami je ispričala kako je Bagdadi bio “misteriozna osoba” i da se nije usuđivala da se raspravlja s njim.

- Nisam ga volela - rekla je švedskom listu Eksperesen.

husein4

                                                                Masovni zločini ISIS-a u Iraku

- Bio je zagonetna ličnost. Niste se mogli raspravljati ili normalno diskutovati s njim... Samo je postavljao pitanja o nekim stvarima i govorio mi šta da donesem. Naređivao je i ništa drugo.

Al Dulami se seća kako je Al Bagdadi imao običaj da nestane na nekoliko dana u to vreme, ali ona nije sumnjala u njegovu umešanost u sirijski pokret.

- Bio je normalan porodičan čovjek. Misterija je kako je mogao da postane emir najopasnije terorističke organizacije na svijetu - dodala je.

Ona je navela da je nakon što je njen prvi muž poginuo u iračkoj grupi otpora, njen stric njenom ocu došao s prijedlogom novog muža koji je traži udovicu. Tada se Al Dulami sa svoja dva blizanca preselila kod Al Bagdadija i njegove prve žene i dece, što je bilo teško u tako malom prostoru.

Njena djeca su na lidera ISIS gledala kao na svog idola, rekla je, ali je Al Dulami pobJegla od njega nakon svega nekoliko mjeseci iako je bila trudna i nosila kćerku Hagar.

Ona tvrdi da je poslednji put sa bivšim mužem razgovarala 2009. kada je on tražio da mu se vrati što je ona odbila.

Ne propustite