Državljanstva BiH se odriču čitave porodice

Aktuelno
Državljanstva BiH se odriču čitave porodice
Godišnje se u prosjeku blizu tri i po hiljade građana odrekne državljanstva BiH.

Godišnje se u prosjeku blizu tri i po hiljade građana odrekne državljanstva BiH. U ovoj godini trend je povećan, potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Česti su slučajevi i kada se zbog budućnosti u nekoj drugoj zemlji državljanstva odriču i čitave porodice. Ukupno od 1996. godine do danas državljanstva BiH su se odrekle 72.523 osobe. Samo u ovoj godini njih 3.335.

“Imamo slučajeve da to urade kompletne porodice. Posebno mislim da treba da zabrine činjenica da se često radi o mlađim osobama, u najboljoj životnoj dobi. Radi se o osobama od 23, 30 ili 40 godina starosti”, kazao je Milan Zjajić, iz Ministarstva civilnih poslova BiH. Građani BiH najčešće se odriču bh. državljanstva u korist Njemačke i Austrije. Haris Halilović iz Svjetskog saveza dijaspore BiH kaže da je procedura komplikovana, a prednosti su brojne.

“Uglavnom su pravdali olakšavanje prilikom zapošljavanja, napretkom u karijeri, lakša putovanja, lakši prolazak i manje maltretiranja na granicama. Mnogi od njih su se žalili na proceduru koja traje”, ističe Halilović. Dva su načina: podnijeti zahtjev putem diplomatsko konzularnih predstavništava ili direktno putem Ministarstva civilnih poslova.

Ako se odričite državljanstva morate to i platit jer postoji taksa…

“Ona iznosi 800 KM, a za osobe koja se odriču u korist država nastalih od bivše SFRJ ta taksa iznosi 200 KM”, dodaje Zjajić. BiH sporazume o dvojnom državljanstvu ima samo sa Hrvatskom, Srbijom i Švedskom. Postoji inicijativa da se sličan sporazum potpiše i s Turskom. SAD, Australija, Kanada i Novi Zeland tolerišu posjedovanje dvojnog državljanstva. U svim ostalim slučajevima – građani ako žele državljanstvo druge zemlje moraju se odreči bosanskohercegovačkog. Za većinu dileme nema.

Ne propustite