Pacijenti UKCS demantiraju Sebiju Izetbegović

Bosna i Hercegovina
Pacijenti UKCS demantiraju Sebiju Izetbegović
Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović tvrdi da je lista čekanja na magnentnu rezonancu drastično smanjenja. Međutim, našoj redakciji javili su se pacijenti kojima je ovaj pregled onemogućen uz argumentaciju da taj aparat jednostavno nije u funkciji. Rukovodstvo Kliničkog centra u Sarajevu tvrdi da je stanje u ovoj ustanovi sve bolje. Tako, prema tvrdnjama Sebije Izetbegović, čekanja na magnetnu rezonancu je smanjeno na minimum.

Direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović tvrdi da je lista čekanja na magnentnu rezonancu drastično smanjenja. Međutim, našoj redakciji javili su se pacijenti kojima je ovaj pregled onemogućen uz argumentaciju da taj aparat jednostavno nije u funkciji.

Rukovodstvo Kliničkog centra u Sarajevu tvrdi da je stanje u ovoj ustanovi sve bolje. Tako, prema tvrdnjama Sebije Izetbegović, čekanja na magnetnu rezonancu je smanjeno na minimum.

"Ako prije MRI dobijete sve nalaze koji ukazuju na to da imate malignu bolest, na magnetnu rezonancu se čeka 7 dana. Ako imate neku hroničnu bolest, koja nije urgentna, na MRI se čeka najduže mjesec dana", tvrdi direktorica KCUS-a.

Nakon ove objave, našoj redakciji su se javili pacijenti sa drugačijim iskustvom. Naša sagovornica htjela je da ostane anonimna, pa ćemo je za potrebe ovog priloga zvati Azra. Nakon tjelesne povrede, ležala je, kaže, više od dvije sedmice na Kliničkom centru. Suprotno uvjeravanjima Izetbegović, Azri je onemogućeno snimanje megnetnom rezonancom, jer aparat, jednostavno, ne radi.

"Nakon 17 dana ležanja na KCUS-u, MRI mi nisu uradili. Rekli su da ne radi. Dok sam ležala ja sam molila da idem privatno da uradim MRI. Međutim, doktor, koji me je liječio, rekao je da to nije po pravilima, i da se to ne radi. Tako da ja ni danas ne znam stvarno stanje moje povrede", otkriva Azra.

Da magnetna rezonanca ne radi uredno piše i u Azrinom Otpusnom pismu. Umjesto rezonance, ljekari joj predlažu CT snimak.

"Još nisam dobila priliku niti znam kada ću uraditi MRI. Kada bi se sad prijavila, možda bih došla na red za tri mjeseca. To je neslužbena priča u KCUS-u. Možda će tada biti i kasno", kazala je ona.

Ne propustite