Nove studije otkrile da je brokula stvarno eliksir mladosti, ali samo ako je spravljena na pravi način

Zdrav život
Nove studije otkrile da je brokula stvarno eliksir mladosti, ali samo ako je spravljena na pravi način
Možda vam je prilično zastupljena u vašoj prehrani, trebala bi biti – ali vjerujemo da ćete je nakon ovih najnovijih otkrića poželjeti konzumirati još i više. Jer ona je pravi eliksir mladosti. Namirnica koja dokazano zaustavlja starenje, a pritom je bogata nutrijentima koji našem organizmu toliko trebaju.

Možda vam je prilično zastupljena u vašoj prehrani, trebala bi biti – ali vjerujemo da ćete je nakon ovih najnovijih otkrića poželjeti konzumirati još i više. Jer ona je pravi eliksir mladosti. Namirnica koja dokazano zaustavlja starenje, a pritom je bogata nutrijentima koji našem organizmu toliko trebaju. 

No ono što su najnovija studija otkrila zaista je pravo otkriće. Studiju su radili stručnjaci na The Washington University School of Medicine, rezultati su objavljeni na stranici Cell Metabolism, a otkriće je vezano uz kraljicu zelenog povrća – brokulu. 

Nakon što su dulje vrijeme njome hranili miševe u godinama stručnjaci su otkrili čitav niz prednosti koje im je dalo to fenomenalno povrće. Jer poanta je u gomili enzima kojima brokula obiluje – posebno enzima nikotinamid mononukleotida koji organizam koristi kao dodatan izvor energije i – što je još značajnije – riječ je o enzimu koju sprječava dobivanje na težini te savršeno regulira razinu šećera u krvi i poboljšava vid. Nešto, što starijima zaista treba, složit ćemo se. 

Divna je to vijest s obzirom da se brokulu oduvijek smatra jako zdravom, ali dok ovo saznanje nije izašlo na vidjelo brokulu se najčešće slavilo kao namirnicu koja ima moć spriječiti množenje pretkancerogenih i kancerogenih stanica – dakle, još jedan savršen razlog da je konzumirate na redovnoj bazi. Ali ne onako kako ste vjerojatno navikli. 

Naime, i sami znate da je neko povrće bolje jesti kuhano, a neko sirovo, a brokula spada u ovu drugu skupinu jer termička obrada poprilično oštećuje enzime, posebno ako se kuha do kraja. Zato ju je poželjno jesti sirovu ili tek lagano prokuhanu na pari. 

 

Ne propustite