Traju manje od minute: Ovo su najkraći letovi na svijetu

Zanimljivosti
Traju manje od minute: Ovo su najkraći letovi na svijetu
Davne 1927. godine je Charles Lindbergh postavio rekord u duljini leta nakon što je preletio Atlantik od New Yorka do Pariza.

Davne 1927. godine je Charles Lindbergh postavio rekord u duljini leta nakon što je preletio Atlantik od New Yorka do Pariza.

Ove godine je ruski pustolov Fedor Konjukov letio oko čitave planete u balonu ispunjenim vrelim zrakom. Trebalo mu je "samo" 11 dana da preletio 34.000 kilometara. Zrakoplovstvo je od samih svojih početaka vodilo se olimpijskim geslom "Više, bolje, jače". I dok je jasno da dugi letovi na egzotične lokacije imaju svoju ljepotu, kratki letovi također mogu imati svoje čari. U studenom ove godine svjedočit ćemo najkraćem komercijalnom međunarodnom letu. Putnici će u samo osam minuta odletjeti iz švicarskog St. Gallena do njemačkog Friedrichshafena, a CNN je složio popis najkraćih letova na svijetu u čast tog osmominutnog leta.

Najkraći međunarodni let

Podno Alpa nalazi se Bodensko jezero, a stotine kilometara vodene površine dijele tri države: Njemačka, Austrija i Švicarska. Između dvije zračne luke, švicarskog St Gallen-Altenrhein do Friedrihchafena je samo dvadesetak kilometara, a mali austrijski avioprijevoznik People's Viennaline odlučio je povezati ta dva grada na suprotnim obalama jezera. Let je zapravo tek prvi dio jedne dulje rute koja putnike ostavlja u Kolnu. Pretpostavlja se da će tek desetak posto od očekivanih 40.000 godišnjih putnika putovati samo tu kraću rutu. Šef People's Viennalinea Danel Steffen kaže da će ta ponuda letova pomoći i turistima i radnicima s obje strane jezera. Steffen očekuje i da će zaljubljenici u putovanja zrakoplovom dolaziti kako bi isprobali tu rutu i mogli se pohvaliti prijateljima da su bili na najkraćem međunarodnom letu.

Nije to prvi put da austrijske aviokompanije dođu na ideju postavljanja rekorda za najkraći međunarodni let. Prošle godine je FlyNiki, u vlasništvu nekadašnjeg vozača Formula 1 Nikija Laude, planirao pustiti u pogon letove iz Beča do 50-ak kilometara udaljene Bratislave. Ta dva grada toliko su blizu da je Ryanair često svoje letove za Bratislavu prodavao kao letove do Beča, piše Express.

Najkraći redovni komercijalni let

Uski tjesnac razdvaja dva otoka kod sjeverne obale Škotske. Između Westraya i Papa Westraya već gotovo 50 godina škotski Loganair svakog dana prevozi putnike. Najkraći je to redovni let bilo gdje na svijetu, a traje tek nešto više od minute. Povremeno, ovisno od vjetra znao je trajati i 53 sekunde. Andy Thornton iz Loganaira kaže da rutu koriste stanovnici Orkneyskog otočja koji svakog dana putuju.

"Prevozimo učitelje, lokalnog policajca, bankara i djecu koja idu u školu", ispričao je Thornton. Najkraći komercijalni let Na drugom kraju svijeta, na otoku Papua, nalazi se vjerojatno i najkraći komercijalni let. Oko dva kilometra zračne udaljenosti razdvaja naselja Kegata i Apowo. Da su bilo gdje drugdje, to im ne bi bio problem, ali između njih nalazi se duboka i gusto pošumljena dolina.  Matt Dearden, pilot iz Velike Britanije, nekoliko puta je letio tom rutom. On sam priznaje da to nisu redovni letovi, ali putnici kupuju karte što ih čini komercijalnim letovima. "Obje piste su jako kratke. Kegata je duga oko 350 metara, a Apowo oko 500. Mokra i skliska trava je na pistama, a sve su nagnute prema provalijama. Kao i mnoge druge piste na Papui, tamo nema mjesta za razmišljanje jednom kad počne slijetanje", rekao je Dearden.

Najkraći interkontinentalni let

Tek nešto manje od 15 kilometara razdvaja marokanski grad Tanger od britanske eksklave Gibraltara. Brzi trajekti održavaju redovne linije, ali za putnike koji žele izbjeći nemirno more između dvaju kontinenata, Royal Air Maroc nudi redovne letove.

Najkraći let između dva glavna grada

Najkraći let između dva glavna grada država dug je tek 26 kilometara i spaja Kinshasu i Brazzaville. Razdvajaju ih muljevite vode rijeke Kongo, a čak dvije zrakoplovne kompanije imaju redovne linije. Nekada je Ethiopian Airlines također letio između dva glavna grada na rijeci Kongo, ali nisu imali odgovarajuća dopuštenja za prijevoz lokalnih putnika. Na toj ruti letio je, ni manje ni više, nego Boeing 787 Dreamliner. U to vrijeme bila je to najkraća ruta širokotrupnog zrakoplova na svijetu.

 

Ne propustite