Izrael demolirao grobove na historijskom muslimanskom groblju

Svijet
Izrael demolirao grobove na historijskom muslimanskom groblju
Izraelske vlasti su pod izgovorom otvaranja nacionalnog parka u utorak demolirale veliki broj grobova na historijskom muslimanskom groblju Bab al-Rahmeh, u okupiranom Istočnom Jerusalemu. "Osoblje izraelske Administracije za prirodu i parkove, potpomognuto velikim brojem izraelskih snaga sigurnosti, upali su na historijsko groblje Bab al-Rahmeh i demolirali osam grobova", kazao je za AA Mustafa Abu Zahra, šef odbora za očuvanje islamskih groblja u Jerusalemu. Dodao je da Izrael ovo groblje, staro više od 1.400 godina i koje važi za jedno od najznačajnijih muslimanskih mjesta u Istočnom Jerusalemu, nastoji pretvoriti u nacionalni park. Sheikh Omar al-Qiswani, direktor džamije Al-Aksa, oštro je osudio je izralesko nasilje nad muslimanskim lokalitetima u Istočnom Jerusalemu. "Izrael tvrdi da se grobovi nalaze na zemlji koja pripada Administraciji za prirodu i parkove. Ali Izrael nema historijsku, niti pravnu osnovu na temelju koje zahtijeva bilo kakvo pravo nad grobljem", istakao je al-Qiswani za AA.

Izraelske vlasti su pod izgovorom otvaranja nacionalnog parka u utorak demolirale veliki broj grobova na historijskom muslimanskom groblju Bab al-Rahmeh, u okupiranom Istočnom Jerusalemu. 
"Osoblje izraelske Administracije za prirodu i parkove, potpomognuto velikim brojem izraelskih snaga sigurnosti, upali su na historijsko groblje Bab al-Rahmeh i demolirali osam grobova", kazao je za AA Mustafa Abu Zahra, šef odbora za očuvanje islamskih groblja u Jerusalemu.
 
Dodao je da Izrael ovo groblje, staro više od 1.400 godina i koje važi za jedno od najznačajnijih muslimanskih mjesta u Istočnom Jerusalemu, nastoji pretvoriti u nacionalni park.
 
Sheikh Omar al-Qiswani, direktor džamije Al-Aksa, oštro je osudio je izralesko nasilje nad muslimanskim lokalitetima u Istočnom Jerusalemu.
 
"Izrael tvrdi da se grobovi nalaze na zemlji koja pripada Administraciji za prirodu i parkove. Ali Izrael nema historijsku, niti pravnu osnovu na temelju koje zahtijeva bilo kakvo pravo nad grobljem", istakao je al-Qiswani za AA.
 
Izrael je okupirao Istočni Jerusalem 1967. godine tokom rata na Bliskom istoku. Ovaj grad kasnije je pripojen 1980. godine i nazvan glavnim gradom međutim, taj potez međunarodna zajednica nikad nije priznala.


 

Ne propustite