Nakon više od 20 godina poslije rata, institucije BiH priznaju postojanje korupcije

Bosna i Hercegovina
Nakon više od 20 godina poslije rata, institucije BiH priznaju postojanje korupcije
Koliko Bosna i Hercegovina ima problema teško je izmjeriti bilo kojom mjernom jedinicom. Ipak, kao jedan od najvećih problema naše države može se definisati korupcija koja je zastupljena u svim segmentima našeg društva.

Koliko Bosna i Hercegovina ima problema teško je izmjeriti bilo kojom mjernom jedinicom. Ipak, kao jedan od najvećih problema naše države može se definisati korupcija koja je zastupljena u svim segmentima našeg društva. Sa korupcijom u koštac se uhvatio tim koji je pokrenuo projekat ''Izgradnja kapaciteta za borbu protiv korupcije u strukturama državne službe u BiH''. Ovaj projekat je rezultirao istraživanjem koje je provedeno među građanima o tome da li su bili svjedoci korupcije, da li znaju kome prijaviti slučaj korupcije, te kakvo je njihovo mišljenje o primanju mita državnih službenika. Koliko će ovo istraživanje pomoći u borbi protiv korupcije teško je reći, a sam projekat ima za cilj i rezultirati podignutom svjesnošću o problemu korupcije u javnoj upravi, osiguranoj većoj transparentnost i povećanoj informiranost javnosti i građana o radu organa uprave.   

Draga Čuzulan, koordinator za reformu javne uprave u BiH je rekao da problem korupcije predstavlja jednu od najvećih prepreka dobroj upravi i da bez sistematskog riješavanja ovog problema neće biti moguće napraviti iskorak u bilo kojoj oblasti javne uprave.

''Ova projekat predstavlja jedan korak ka cilju ispunjena mjera iz akcionog plana za provođenje strategije za borbu protiv korupcije 2015/19'', rekao je Čuzulan. 
Čuzulan je naglasio da ovaj program obuke treba pomoći zaposlenima, a tako i onima koji se zapošljavaju u državnoj službi da se upoznaju sa preventivnim djelovanjem kod slučajeva pojave korupcije i sukoba interesa, kao i propisima koji se odnose na ovu oblast.

Ako je nekoga zanimala konkretna učinkovitost antikorupcionih organa protiv korupcije u javnoj upravi ovdje je neće naći. Zašto? Odgovor možemo potražiti u ključnim aktivnostima ovog projekta u koje spada i obuka 850 državnih službenika, kao i trening trenere prema jedinstvenom, standardiziranom edukacijskom modelu o pojmovima korupcije i sukoba interesa i njihovim pojavnim oblicima, te drugim srodnim temama.

Kako se boriti protiv korupcije nismo saznali ni od pomoćnika direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Ono što je Mevludin Džindo naglasio jeste da su institucije vlasti u BiH sa deklarativnog nivao podrške borbe protiv korupcije prešle na suštinski nivo.

''Pomoću sedme sile moramo animirati i kultivirati ambijent za suštinsku borbu protiv korupcije, a to je eliminiranje uslova za nastanak korupcije'', kaže Mevludin.

Almir Maljević je zaključio prezentiranje ovog projekta. Konstatovao je da ovaj projekat ustvari predstavlja 20 godina borbe protiv korupcije. Koliko je ''oštra'' i ''iscrpljujuća'' borba protiv korupcije možemo zaključiti u maljevićom komentaru da nakon 20 godina ''borbe'', institucije BiH prihvaćaju i priznaju da postoji problem korupcije unutar njih i da se konačno moraju sa njim obračunati.

 

Ne propustite