Prirodna njega protiv peruti

Moda i ljepota
Prirodna njega protiv peruti
Razna sredstva poput šampona i losiona protiv peruti možda jesu efikasna sredstva za rješavanje ovog učestalog problema, no ponekad znaju biti i štetni jer sadrže razne izrazito agresivne kemijske sastojke koji u određenim slučajevima dosta negativno utiču na naše zdravlje.

Razna sredstva poput šampona i losiona protiv peruti možda jesu efikasna sredstva za rješavanje ovog učestalog problema, no ponekad znaju biti i štetni jer sadrže razne izrazito agresivne kemijske sastojke koji u određenim slučajevima dosta negativno utiču na naše zdravlje.

Zbog toga je možda bolje rješenje odlučiti se za prirodne i lako dostupne preparate; namirnice kojima se također uspješno možemo riješiti ove iritantne pojave. U ovom članku smo pripremili nekoliko prirodnih recepata kako se riješiti problema sa peruti:

Maslinovo ulje - Izmiješajte 2 žlice maslinovog ulja sa 1 žlicom bademovog ulja. Lagano utrljajte na tjeme, uz blago masiranje korijena vlasi. Pustite da djeluje 15 minuta, a zatim temeljito isperite kosu. Možete pripremiti i pakung od maslinovog ulja i eteričnog ulja ružmarina. Na jednu žlicu maslinovog ulja stavite 10 kapi eteričnog ulja ružmarina (možete ga kupiti u biljnim ljekarnama). Pakung lagano utrljajte na tjeme, uz blago masiranje korijena vlasi. Najbolje bi bilo ostaviti ga da djeluje preko noći. Ujutro temeljito isperite kosu. 
Možete pokušati i sa eteričnim uljem agrana jer ono regulira lučenje sebuma. Ukoliko se dva puta tjedno utrlja u korijen kose, ono može biti koristan lijek protiv peruti.

Jabučni ocat - Jedan od načina da se prirodnim putem riješite peruti je da izmiješate jabučni ocat sa vodom u istom razmjeru. Kosu isperite ovom mješavinom i ostavite preko noći. Sutradan temeljito operite kosu šamponom za bebe koji ima blažu formulu od onoga za odrasle. Ukoliko imate osjetljiviju kožu preporučamo da u bocu od pola litre, izmiješate 1 dl jabučnog octa, te do vrha nalijete toplu vodu. Nakon što ste oprali kosu, dobivenu mješavinu polako izlite na kosu. Moguće je da ćete osjetiti blago peckanje, ali to je normalno. Lagano izmasirajte tjeme potom blago tušem isperete kosu kako ne bi “mirisala” na ocat.

Aloe vera - Preporuča se da 2-3 sata prije pranja na tjeme utrljate sok aloa vere. Ovo pomaže da se oslobodite od peruti te ujedno jača korijen kose. Nakon što ste sok utrljali na tjeme, držite ga da djeluje 1 sat, potom temeljito isperite.

Kamilica i majčina dušica - Poznato je kako kamilica smiruje osjetljivu i upaljenu kožu glave, zato uzmite tri vrećice čaja od kamilice i stavite u 1,5 dl vruće vode. Pustite da odstoji 10 min, a potom tekućinu nanesite na kosu, blago masirajući vlasište. Ne ispirite.
Isprobajte i ljekovita svojstva majčine dušice, pa tako 7 žlica osušene majčine dušice stavite u dvije šalice vruče vode (3,5 žlice po šalici)  i ostavite da odstoji 10 minuta. Procijedite i ohladite. Polovicu dobivene tekućine prelijte preko čiste, vlažne kose. Izmasirajte tjeme i nemojte ispirati. Drugu polovicu možete iskoristiti idući dan.
Poznato je i kako se za suzbijanje peruti koristi i lovorov list. Potrebno je prokuhati 1 l vode i dodati šaku izmrvljenog lovorovog lista. Kada se tekućina ohladi, procijedite i iskoristite je kako bi, nakon pranja, njom isprani kosu. Kosu umotajte u ručnik i ostavite da djeluje sat vremena, nakon čega kosu isprite mlakom vodom.

Limunov sok - Ocijedite limun, pa 2 žlice limunovog soka dobro umasirajte na tjeme. Zatim uzmite 1 čašu vode, u koju ćete dodati 1 žlicu limunovog soka, zatim razrijeđenu otopinu ponovo utrljajte u tjeme. Isperite vodom nakon nekoliko minuta. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta kako bi postigli maksimalne rezultate ili dok perut sasvim ne nestane. Na ovaj način vašoj kosi dajete i ugodan, svježi miris.

Ne propustite