Urednice javnog servisa na brifingu kod SDA-ovog oficira za medije

Aktuelno
Urednice javnog servisa na brifingu kod SDA-ovog oficira za medije
Čitatelj našeg portala poslao nam je fotografiju koja je nastala ovih dana, a na kojoj urednice FTV-a ugodno čavrljaju u društvu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare.

Čitatelj našeg portala poslao nam je fotografiju koja je nastala ovih dana, a na kojoj urednice FTV-a ugodno čavrljaju u društvu federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Čamparina intenzivna druženja sa čelnicima federalnog javnog servisa odranije su učestala i odvijaju se na različitim (polu)javnim lokacijama u Sarajevu. Na ovoj fotografiji instrukcije o budućem sadržaju informativnog programa po volji SDA prima Amra Brzina-Zaklan, alfa i omega informativnog deska na FTV-u. Naime, Brzinu-Zaklan novinari ove televizije smatraju svojom glavnom urednicom preko koje njoj bliska SDA (a navodno je sa SDA i rodbinski povezana što objašnjava njen streloviti uzlet u FTV-u- od neperspektivne novinarke početnice do urednice Redakcije DESK-a) kreira priloge i priče u centralnom Dnevniku. Iako nas čitatelj nije do kraja siguran, navodno je treća osoba na ovoj fotografiji Edina Šećerović, također urednica Dnevnika na FTV.   

Inače, FTV već četvrtu godinu nelegalno posluje jer su mandati generalnog direktora i članova Upravnog odbora istekli još 2013. godine. Za sve to vrijeme, brojni revizorski izvještaji o poslovanju FTV-a ocijenjeni su negativno, a po kuloarima Sivog doma se priča kako su mnogi zaposlenici izloženi mobingu i torturi odmetnog menadžmenta. SDA već duže odbija prijedloge svojih koalicionih partnera iz SBB-a i HDZ-a da se stanje na FTV-u konačno uvede u zakonske okvire jer je poslovanje ovog javnog poduzeća od posebnog značaja odavno u sivoj zoni. 

Umjesto legaliziranja stanja na FTV, koja se, podsjećamo, finansira od novca pretplatnika, SDA je očigledno odlučila da je u stanju anarhije, preko podobnih novinara, jednostavnije kreirati sadržaje koji se svakodnevno objavljuju.Odmetnuti menadžment kojem je zakonski mandat odavno istekao, a koje predvode generalni direktor i izvršni direktor za program, Džemal Šabić i Zvonimir Jukić, ustupanjem svojih propagandnih usluga SDA-u čuvaju vlastite fotelje čime se produžava višegodišnja agonija i mobing kroz koje prolaze rijetki profesionalci koji još uvijek tamo rade.  

Ne treba sumnjati da će se redovni „redakcijski“ sastanci urednika ove TV kuće sa čelnicima SDA nastaviti i u budućnosti. A rezultat takve „programske politike“ najbolje se vidi na ekranu. Na kojem, osim informativnog, ne postoje novi programski sadržaji iz dječijeg, filmskog, revijalnog programa koje je FTV, barem prema federalnom Zakonu o javnom servisu, dužna proizvoditi i emitirati. Dakle, jedino što predstavlja konstantu na FTV jeste informativno-propagandni program, te poražavajuće „cipelarenje“ serije „Lud, zbunjen, normalan“ čije pojedine epizode obilježavaju i 250. reprizno izdanje...Zanimljivo, zbog višegodišnjeg bezakonja i anarhije na FTV, ne bune se ni novinarska udruženja, ni nevladine organizacije, a ni međunarodni faktori zaduženi za zaštitu zakonitosti u ovoj zemlji. Očigledno da se svi slažu da je FTV najsigurnija u SDA rukama.

 

Ne propustite