Ko je zaista Melania Trump

Svijet
Ko je zaista Melania Trump
Mirjana Jelančić je direktorica osnovne škole koju je pohađala Melanija Trump. Opisuje ju kao veoma mudru djevojku: ''Donald bi je trebao više slušati'', kaže.

Mirjana Jelančić je direktorica osnovne škole koju je pohađala Melanija Trump. Opisuje ju kao veoma mudru djevojku: ''Donald bi je trebao više slušati'', kaže. Oni koji su je poznavali kao dijete su ponosni što bi uskoro mogla postati prva dama SAD-a, pišu Nick Thompson, Phil Black, Matjaz Krivic i Gašper Andrinek za CNN.

Rođena je 1970. godine. Majka joj je bila radnica u tekstilnoj industriji, a otac prodavač automobila. ''Uvijek je bila veoma sofisticirana i dobro odgojena, veoma tradicionalno'', kaže Jelančič.

Donald je u mladosti bio problematičan, ali Melanija je bila sušta suprotnost. ''Nikad nije psovala te nas je uvijek mirila'', dodaje Jelančič.

Još od ranog djetinjstva Melaniju su inspirirali modni časopisi. Jelančič kaže da je uvijek imala osjećaj da će Melaniji Slovenija biti premala.

''Previše je rezervirana''

Fotograf Stane Jerko primijetio je Melaniju još dok je bila srednjoškolka. Kaže da je brzo učila te da je već na drugom snimanju bila gotovo kao pravi model.

Usprkos tome što desetljećima nisu razgovarali, Jerko je pratio njenu karijeru. Misli da bi bila izvrsna prva dama te da ju premalo koriste u kampanji. ''Mislim da je malo izgubljena, previše je u pozadini'', kaže.

Melanija se drži u pozadini od skandala s plagiranjem govora ovo ljeto. Nedavno je u javnost procurila snimka Donalda Trumpa kako prostački govori o hvatanju žena za genitalije. Melanija brani muža u intervjuima te optužbe za seksualno zlostavljanje protiv njega naziva lažima, dodajući da su ga nagovorili da govori stvari sa snimke. ''To je samo način na koji dečki pričaju,'' kaže. ''Ali moj je muž iskren. On je džentlmen, podupire žene u ostvarivanju njihovih ciljeva''.

Oštra predizborna kampanja

Iako su ponosni na Melaniju, mnoge Slovence brine oštra Trumpova retorika. Njena bivša kolegica iz razreda, Petra Sedej smatra da joj nije lako slušati sve te optužbe o mužu, ali misli da će ona to znati riješiti.

Melanija je napustila Sloveniju ranih 1990-ih te nosila revije u Milanu i Parizu. Donalda Trumpa upoznala je 1998., a sedam godina kasnije stupili su u brak. Novinarka koja ih je intervjuirala za prvu godišnjicu braka tvrdi da ju je Trump pokušao silovati.

Njegov stožer niječe tu, a i sve ostale optužbe. Optužuju ga djevojke i žene s izbora ljepote čiji je vlasnik. Iako, Miss Universe Slovenije ima drugačiji stav o Trumpu. ''Uvijek je bio gospodin te se nikad nisam osjećala poniženo'', kaže Nataša Pinoza.

Dodaje kako će neki biti ljubomorni na njen uspjeh te da na nju gledaju samo kao na trofej. ''U Sloveniji ako ste lijepi, mora da ste glupi. Ali njega je upoznala slučajno, nije da je to planirala'', kaže.

Poruka gradonačelnika Trumpua

Mediji u Ljubljani ne pamte kad je Melanija zadnji put dala intervju za slovenski tisak. Obiteljski prijatelji kažu da ju nisu vidjeli godinama.

Gradonačelnik Sevnice, Srečko Ocvirk, misli da bi Trumpova pobjeda 8. novembra bila poruka kako ljudi iz malih sredina mogu uspjeti. ''Moj savjet Donaldu Trumpu bio bi da prvo razmisli, pa onda progovori'', kaže.

Ne propustite