Sarajevo: Upriličeno predstavljanje analize “Iran i Srednji Istok” Hajrudina Somuna [FOTO]

Aktuelno
Sarajevo: Upriličeno predstavljanje analize “Iran i Srednji Istok” Hajrudina Somuna [FOTO]
Predstavljanje analize “Iran i Srednji Istok – perspektive na starim premisama” autora Hajrudina Somuna upriličena je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

Predstavljanje  analize “Iran i Srednji Istok – perspektive na starim premisama” autora Hajrudina Somuna upriličena je danas na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu.

"Nuklearni deal ne bi se mogao postići da administracija vodeće zapadne sile, SAD-a, nije odustala od gledanja na Iran kao na jednu od svjetskih osovina zla", kazao je tom prilikom Hajrudim Somun.

Na skupu je istaknuto da se u ovoj analizi radi o politici Irana nakon postizanja nuklearnog sporazuma s vodećim silama prošle godine.

"Konzervativni dio iranske politike i klera bio je kritičan i skeptičan u vezi s nuklearnim pregovorima i kritikovao ih od samog početka, pa se tako držao i kada su oni dovedeni do kraja, i poslije ukidanja sankcija", kazao je Somun.

Komentator na ovom skupu bio je profesor na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo, koji je kazao da je ovo jedna vrlo odmjerena analiza koja skicira upravo problem unutar Srednjeg Istoka i natjecanja s jedne strane Irana i Saudijske Arabije.

"Reformisti, koji se nalaze s druge strane oštro podijeljenog spektra iranskog političkog i vjerskog etsablišmenta, imaju radikalno krilo, koje je desetkovano u pobuni 2009. godine i umjereno, koje je nastavilo da se zalaže za demokratizaciju društva i otvaranje zemlje prema svijetu", kazao je Turčalo.

Osim profesora Seada Turčala, komentaror na skupu bio je Seid Abedpour iz Instituta Ibn Sina. Moderator je bila Leja Ramić-Mesihović iz Vanjskopolitičke inicijative BiH.

Ne propustite