Proruski kandidat Igor Dodon vodi na predsjedničkim izborima u Moldaviji

Svijet
Proruski kandidat Igor Dodon vodi na predsjedničkim izborima u Moldaviji
Proruski kandidat Igor Dodon vodi na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u Moldaviji u posljednjih 20 godina, izvijestila je državna novinska agencija Moldpres.

Proruski kandidat Igor Dodon vodi na prvim neposrednim predsjedničkim izborima u Moldaviji u posljednjih 20 godina, izvijestila je državna novinska agencija Moldpres. Dodon, čija Socijalistička stranka vidi budućnost zemlje u bliskom partnerstvu s Moskvom, dobio je više od 50 posto glasova, pokazali su preliminarni rezultati izbora, prenosi Hina.

Proevropska kandidatkinja Maia Sandu osvojila je drugo mjesto s oko 30 posto glasova. Izborima se odazvalo 48,91 posto birača, saopćila je Centralna izborna komisija.

Dodon, nekadašnji ministar ekonomije u vladi pod vodstvom komunista obećao je "ponovnu uspostavu strateškog partnerstva s Rusijom i poništavanje ekonomskog paketa iz sporazuma o pridruživanju EU-u".

"Nisam protiv EU-a", rekao je on tokom izborne kampanje ocijenivši da je "u interesu Moldavije" provođenje reformi koje zahtijeva Bruxelles, pogotovo u području pravosuđa.

Sandu, kandidatkinja opozicije desnog centra i bivša ministrica obrazovanja, obećala je u slučaju svoje pobjede "evropsku Moldaviju".

Ne propustite