Tajna kineskih restorana: Savršeno mekano meso
Da bi bio ukusan i mek, ramstek se marinira danima. Ali šta ako želite da ga pripremite za isto veče – ili još brže?
Ovu metodu koriste i u kineskim restoranima. Ako ste se ikada pitali kako njima uspjeva da junetina nakon vrlo kratkog prženja bude onako meka – otkrivamo vam tu tajnu!
Napomena: metoda uspjeva samo na tanko sječenim listićima mesa!
Ramstek za dvoje:
• oko 500gr mesa (može da se koristi i juneći but)
• 1 kašičica sode bikarbone
• 2 kašike jabukovog sirćeta
• so i biber
• blanširana blitva
• 2 čehna bijelog luka
• pavlaka za kuhanje – opciono
• maslinovo ulje
• 2 okrugle tikvice (može i duguljasta pa se servira „čamac“ umjesto „loptice“)
Ramstek isjecite na tanke listiće i izlupajte ih čekićem. Stavite kašičicu sode bikarbone u vodu i potopite listiće da stoje oko 45-60 minuta.
Nakon toga, meso dobro isperite, pa stavite u posudu s vodom jabukovo sirće i meso potopite na 15 minuta.
Ponovo isperite. Sad je potpuno omekšalo. Poredajte ga na krpu i preklopite da upije višak vode.
Prelijte listiće sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite – pa ostavite da odstoji dok premite prilog.
Tikvicama isjecite vrh pa ih izdubite kašikom. Posolite i ubacite u mikrotalasnu na samo nekoliko minuta da omekšaju.
Propržite malo bijelog luka na maslinovom ulju, dodajte blanširanu i isjeckanu blitvu (količina po potrebi u skladu sa veličinom tikvica).
Posolite, pobiberite i nakon što ispari voda – sklonite s ringle. Možete i ne morate da dodate i malo neutralne pavlake.
Napunite omekšale tikvice. Kad je prilog gotov, komade ramsteka propržite na gril tiganju, kratko s obe strane.
Ovo „kratko“ shvatite baš bukvalno i ne pravite gužvu u tiganju, pržite u nekoliko tura, jer jako brzo bude gotovo.
Odmah servirajte dok je sve toplo.
Istu metodu omekšvanja tikvica u mikrotalasnoj možete koristiti i uz neki drugi fil. Na primjer, ovaj recept za prilog od tikvice možete pretvoriti u brzu večeru bez mesa tako što ćete dodati kozji sir i orahe, malo zapeći u rerni ili mikrotalasnoj da se sir otopi – pa servirati uz salatu sa rukolom.