Pravilno operite voće i povrće
Pranje voća i povrća je najbolji način da smanjite rizik od bolesti koje možete dobiti unošenjem štetnih tvari preko hrane. Predstavljamo vam najsigurnije postupke za pravilno pranje ovih namirnica.
1. Dobro operite ruke s toplom vodom i sapunom prije i poslije pripremanja hrane.
2. Toplom vodom i sapunicom očistite radnu površinu kuhinje, dasku za rezanje i pribor za rezanje i ljuštenje prije i poslije rezanja i sjeckanja.
3. Ne perite voće i povrće sapunom i deterdžentima za pranje posuđa, koristite samo čistu pitku vodu.
4. Voće i povrće s debelom kožom protrljajte mekim četkama ili spužvama, koji će pomoći da sperete microbe koji se, inače, teško uklanjaju.
5. Kupusare, kao što su brokula, karfiol i zelena salata potopite do dvije minute u hladnoj čistoj vodi, a zatim kratko isperite.
6. Maline ne perite vodom, poprskajte ih destiliranom vodom.
7. Nakon pranja voća i povrća osušite čistim papirnatim ručnikom, to će ukloniti preostale bakterije.
8. Ako planirate pojesti jabuku vani, ponesite u bočici destiliranu vodu i s njom operaite voćku.
9. Perite svo voće i povrće, bez obzira je li iz vaše bašte ili ste ga kupili u trgovini ili na tržnici.
10. Nema potrebe da perete upakirane proizvode sa etiketom "oprano i spremno za upotrebu".