Riblji specijalitet: Pastrmka na povrću
Sastojci:
- 4 pastrmke srednje veličine
- 150 g kukuruznog brašna
- 700 g krompira
- 3 glavice crvenog luka
- 4 paradajza
- 2 kašike kapra
- 1,5 dl maslinovog ulja
- 350 g kajmaka
- 1 limun
- origano
- 2 kašike sjeckanog peršuna
- mješavina začina
Priprema:
1. Pastrmke začiniti po ukusu, poprskati sokom od limuna i uvaljati u kukuruzno brašno.
2. Krompir očistiti i isjeći na kolutove, paradajz na kriške, a crveni luk na rebarca.
3. U odgovarajućoj posudi sjediniti krompir, crveni luk i paradajz, dodati peršun, origano, maslinovo ulje i začine po ukusu te polako promiješati.
4. Odgovarajuću vatrostalnu posudu premazati uljem pa u nju poslagati miješano povrće i odgore utisnuti pastrmke.
5. Otopiti polovinu kajmaka i preliti preko pastrmki. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 35 min.
6. Zatim skloniti foliju, posuti kapar i preliti ribu preostalim otopljenim kajmakom. Nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.
(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana)