Riblji specijalitet: Pastrmka na povrću

Riba i morski plodovi
Riblji specijalitet: Pastrmka na povrću
Riblji specijalitet: Pastrmka na povrću

Sastojci:

- 4 pastrmke srednje veličine

- 150 g kukuruznog brašna

- 700 g krompira

- 3 glavice crvenog luka

- 4 paradajza

- 2 kašike kapra

- 1,5 dl maslinovog ulja

- 350 g kajmaka

- 1 limun

- origano

- 2 kašike sjeckanog peršuna

- mješavina začina

Priprema:

1. Pastrmke začiniti po ukusu, poprskati sokom od limuna i uvaljati u kukuruzno brašno.

2. Krompir očistiti i isjeći na kolutove, paradajz na kriške, a crveni luk na rebarca.

3. U odgovarajućoj posudi sjediniti krompir, crveni luk i paradajz, dodati peršun, origano, maslinovo ulje i začine po ukusu te polako promiješati.

4. Odgovarajuću vatrostalnu posudu premazati uljem pa u nju poslagati miješano povrće i odgore utisnuti pastrmke.

5. Otopiti polovinu kajmaka i preliti preko pastrmki. Prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 35 min.

6. Zatim skloniti foliju, posuti kapar i preliti ribu preostalim otopljenim kajmakom. Nastaviti sa pečenjem dok riba ne porumeni.

 

(pošaljirecept.rs/Foto: Dobra Hrana) 

Novo