Podsjetnik na zdrave i osvježavajuće napitke, a vremenom zaboravljene

Pića
Podsjetnik na zdrave i osvježavajuće napitke, a vremenom zaboravljene
Pola litra vode pošećerite po želji, a onda dodajte na četvrtine izrezan limun i sve stavite da se kuha. Kad tečnost uvri do pola, procijedite i pijte dok je vruća

Vruća limunada

Pola litra vode pošećerite po želji, a onda dodajte na četvrtine izrezan limun i sve stavite da se kuha. Kad tečnost uvri do pola, procijedite i pijte dok je vruća.

Boza

Kilogram neprosijanog kukuruznog brašna prelijte sa 10 litara mlake vode. Sutradan tečnost stavite na peć da se polako kuha dva sata uz često miješanje. Nakon deset sati u smjesu umiješajte 5 dkg kvasca pa tek sutradan procijedite, zasladite, ohladite i odmah trošite.

Sok od bora

Vrhove bora ili jele (cvjetovi) slažite naizmjenično sa istom količinom šećera u teglu. Dnevno smjesu ostavite nekoliko dana na suncu. Tako radite 40 dana, a nakon toga iz smjese iscijedite sok u flaše. Borov sok možete piti razblažen s vodom uz dodatak limuna.

Sok od ruže

Jedan litar vode stavite u veću staklenu teglu. Dodajte očišćene latice ruže i ostavite da tegla stoji 40 dana. Potom skuhajte jedan kilogram šećera u pola litre vode. Kada se šećer rastopi dodajte tečnost iz tegle i pustite da prokuha. Ohladite i sipajte u flaše.

(Recept objavljen u časopisu Vaša kuharica, broj 28)

Novo