Šaran sa pavlakom

Riba i morski plodovi
Šaran sa pavlakom
Bijeli luk očistiti i isjeći na listove, peršun isjeckati što sitnije

Sastojci:

- 1,5 kg očišćenog šarana
 - 300 g riže
- 1 kg krompira
- 2 dl pavlake
- 2 dl bijelog vina
- 1 l supe od povrća od kockice
- 1 veza peršuna
- 1 kašičica mljevene crvene paprike
- 3 glavice crnog luka

Pripremanje: 

1. Bijeli luk očistiti i isjeći na listove, peršun isjeckati što sitnije.
2. Crni luk očistiti, isjeći na rebarca i propržiti na malo ulja kako bi omekšao.
3. Krompir napola obariti zajedno sa ljuskom a potom ga procijediti, oguliti i isjeći na kolutove.
4. Rižu napola obariti u slanoj vodi sa malo šafrana, a potom je procijediti.
5. Šarana sa obe strane zasejći na svakih 1 cm, te udubljenja ispuniti listovima bijelog luka. Zatim ga natrljati mješavinom začina i mljevenom paprikom.
6. Vatrostalnu posudu nauljiti, pa dno prekriti prženim lukom i nanijeti sloj riže. Zatim rasporediti krompir, posuti peršunom i na to položiti šarana.
7. Zaliti supom od povrća da ogrezne, prekriti folijom i peći u zagrijanoj rerni na 200 ºC 30 min. Skloniti foliju, te nastaviti sa pečenjem dok suvišna tečnost ne uvri. Izvaditi iz rerne, preliti mješavinom pavlake i bijelog vina, te vratiti da se peče dok ne porumeni.

(Recept objavljen u časopisu Dobra Hrana, broj 20.)

Novo