Najljepši i najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim

Praktična žena
Najljepši i najbolji kiseli kupus imaćete ako bure prekrijete ovim

Najljepši i najbolji kiseli kupus imaćete ako primijenite ove trikove iskusnih domaćica.

Spremanje zimnice već je u poodmakloj fazi, a mnoge domaćice odlučuju se i za pripremu kiselog kupusa. Ukoliko ste početnik, donosimo vam sva pravila za kiseljenje kupusa kako bi vaša zimnica bila svježa mjesecima:

Najjednostavniji recept za kiseljenje kupusa
Na 30 kg kupusa stavlja se kilogram soli. Skinu se prvi listovi, na korijenu se nožem zareže krstić i glavice se redaju u bure. S obzirom da su okrugle i da ih je nemoguće lijepo složiti, nekoliko glavica kupusa treba presjeći na četvrtine i polovine i njih ugurati između cijelih glavica kako bi sve glavice čvrsto stajale.

Zatim se u bure nalije voda tako da bude dva prsta iznad glavica na vrhu, a odozgo se stavi drveni ili plastični pritiskač.


Trikovi za najbolji kiseli kupus
Preko pritiskača ljudi obično stavljaju kamen ili veću teglu napunjenu vodom, što je u redu kada je bure puno do vrha. Ali, ako je preostalo prostora, rizikujete da se kupus brže pokvari zbog dotoka zraka. U tom slučaju najbolje je napuniti veću najlonsku kesu vodom i staviti je preko kupusa.

Bez pretakanja rasola
Da ne biste morali pretačiti rasol, predlažemo sledeći trik — preko pritiskača ili kese s vodom raširite gušću pamučnu krpu, pa na nju stavite još soli. Tako će se so polako otapati i padati do dna bureta.

Temperatura je važna
Dok se kupus ne ukiseli (oko mjesec dana), mora stajati na sobnoj temperaturi. Ne smije biti previše hladno. Kasnije ga premjestite na hladnije mjesto, gdje temperatura ne bi smjela prelaziti 5 stepeni (podrum, garaža…).

Kontrolišite količinu vode
Tokom mjesec dana kiseljenja povremeno treba kontrolisati količinu vode u buretu, naročito u prvim danima. Kupus ne smije biti izvan vode, pa dolijevajte po potrebi. Ako koristite kamen ili teglu, obavezno ih ispirajte bar svaki drugi dan.

Povezano

Novo