Dodajte jedan sastojak u knedle za juhu: Bit će mekane i neće se raspadati

Praktična žena
Dodajte jedan sastojak u knedle za juhu: Bit će mekane i neće se raspadati

Ako pratite ove korake, vaše će knedle za supu uvijek biti savršene – mekane, prozračne i ukusne, baš kao što su ih nekada pripremale naše bake.

Iako se priprema knedli može činiti zahtjevnom, stare domaćice imale su jednostavan trik koji gotovo uvijek garantuje idealan rezultat – mala količina praška za pecivo daje knedlama mekoću i laganu, prozračnu teksturu.

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 6 kašika griza
  • 4 kašike ulja
  • prstohvat soli i bibera
  • prstohvat praška za pecivo

Priprema:

Najprije blago umutite bjelance, pa dodajte žumance, so, prašak za pecivo i ulje. Zatim postepeno umiješajte griz, dok ne dobijete glatku, ujednačenu smjesu. Kada je smjesa spremna, pokrijte je na kratko kako se ne bi stvorila suha korica na površini.

Knedle oblikujte direktno iznad supe koja je tik pred ključanjem, nikako u već kipuću tečnost. Kašiku kojom oblikujete knedle prethodno umočite u toplu supu da se smjesa ne bi lijepila. Knedle pažljivo spuštajte u supu, bez pritiskanja, i kuvajte ih oko 10 minuta na blagoj vatri, dok ne postanu lagane i pahuljaste.

Rezultat će biti savršene, mekane knedle koje će svako jelo pretvoriti u pravi domaći užitak.

Novo