Najbolja marinada na svijetu: Meso će biti mekano, sočno i prepuno ukusa

Kiosk
Najbolja marinada na svijetu: Meso će biti mekano, sočno i prepuno ukusa

Mnogi tvrde da je ovo najbolja marinada za meso. Evo kako pripremiti kvalitetnu marinadu za junetinu, piletinu ili divljač. Najbolje je meso marinirati preko noći ili barem nekoliko sati prije pečenja, jer u suprotnom može ispasti gumeno ili bezukusno.

Da bi priprema mesa bila jednostavnija i jelo ukusnije, važno je pripremiti dobru marinadu i držati meso u njoj 48-72 sata. Ako se ne pripremi pravilno, meso može biti suho i teško za žvakanje. Prženje mesa je uvijek opcija, ali često konzumiranje masnih jela nije zdravo.

Tokom mariniranja, meso oslobađa svoje sokove koji nose karakteristične mirise, a istovremeno upija aromu same marinade. Rezultat je sočno i mekano meso.

Ovako izgleda najbolja marinada za junetinu, piletinu ili divljač, piše Krstarica:

Sastojci:

1/4 l bijelog vina,
1/4 l vinskog sirćeta,
2 kašike šećera,
10 zrna bibera,
50 g isjeckanog celera,
100 g isjeckanog peršuna,
100 g isjeckane šargarepe,
veća glavica crvenog luka isjeckanog na režnjeve,
2 režnja bijelog luka sitno isjeckana,
1 l vode

Priprema:

Pomiješati vodu, vino i sirće. Isjeckajte povrće i zajedno sa začinima dodajte u posudu.

Kratko prokuhati i ostaviti da se ohladi.

Ova količina je dovoljna za 3 kg mesa. Ukoliko pripremate manje, odnosno više, srazmjerno smanjite količinu ili povećajte sastojaka da bi bilo sočno i mekano.

Novo