Ovo je trik domaćica: Kako napraviti ajvar koji osvaja sve
Mnogi iskusni kuvari i domaćice slažu se da je idealan odnos za pripremu domaćeg ajvara 3 kilograma paprika na 1 kilogram patlidžana. Ovaj omjer osigurava da paprika, koja je glavni nosilac ukusa, ostane dominantna, dok patlidžan doprinosi kremastoj teksturi bez da preuzme aromu.
Zašto je odnos važan?
Balans između paprike i patlidžana presudan je za krajnji rezultat. Paprika ajvaru daje prepoznatljivu crvenu boju, slast i punoću ukusa. Patlidžan ublažava intenzitet paprike i daje namazu onu mazivu teksturu koju svi volimo. Previše patlidžana može učiniti ajvar blagim i smanjiti aromu, dok recepti sa samo paprikom daju intenzivniji i pikantniji ukus.
Kako izabrati prave sastojke?
Kvalitet ajvara najviše zavisi od kvaliteta paprike. Birajte mesnate, zrele i sočne crvene paprike, poput sorti “slonovo uvo” ili “kurtovka”. Takve paprike garantuju najbolji ukus i boju. Patlidžani trebaju biti čvrsti, srednje veličine, sa sjajnom korom.
Pindžur i ljutenica – u čemu je razlika?
Ajvar – baza je paprika, sa ili bez patlidžana.
Pindžur – sadrži paradajz i bijeli luk, povrće se sjecka, a ne melje.
Ljutenica – sadrži ljute papričice, paradajz i bijeli luk, čineći je najpikantnijom.
Iako je odnos 3:1 provjeren recept, slobodno ga prilagodite svom ukusu. Neki vole intenzivniji ukus paprike, dok drugi uživaju u kremastijoj teksturi. Isprobajte, igrajte se i pronađite svoju savršenu kombinaciju za teglu najukusnijeg domaćeg ajvara.