Pravi restoran kolač od pire krompira krije se u jednoj jednostavnoj strukturi

Kiosk
Pravi restoran kolač od pire krompira krije se u jednoj jednostavnoj strukturi

Pire krompir kakav dobijate u restoranima često nije rezultat tajnog sastojka nego redoslijeda dodavanja maslaca i mlijeka.
Profesionalni kuhari savjetuju prvobitno dodavanje maslaca u vrući krompir jer masnoća prodire u strukturu i čini ih baršunasto kremastim.


Tek nakon toga dolazi mlijeko — odnosno, kremasto ili even zagrijano mlijeko, koje se postepeno utapa bez razvodnjavanja ili ljepljivosti
Takav redoslijed spriječava da mlijeko prekrije krompirove stanice i ostavi masu vodenastom, dok maslac u prvom planu daje ukus i glatku teksturu
Dodavanje hladnog mlijeka odmah u krompir će ih napuniti vodom, dok maslac ostaje na površini i pire ostaje bljutav i raštiman
Dakle trik za savršeni kremasti pire je jednostavan: prvo maslac, pa mlijeko, uz minimalno mućenje da ne ispustite intenzitet teksture

Novo