Ne krivite alkohol: Evo šta najviše uništava vašu jetru, a svakodnevno to konzumirate!
Prije nego što pomislite da je pretjerano voditi evidenciju o sastavu namirnica ili gledati deklaracije na poleđini proizvoda, imajte na umu da možda upravo tako činite uslugu svom zdravlju. Istraživanja to potvrđuju.
Teško se odreći određenih namirnica, posebno slatkiša i grickalica. Telo ih jednostavno traži, ali sve što konzumiramo ostavlja trag. Čak i ako neka hrana izgleda bezopasno, može štetno utjecati na zdravlje, naročito na jetru.
Studije pokazuju da čak i umjeren unos dodatnih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što povećava rizik od bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2. Fruktoza u tekućem obliku posebno remeti rad jetre, čak i ako se ne unosi više kalorija nego ranije.
U studiji objavljenoj u Journal of Hepatology, analizirano je 94 muškaraca s normalnim indeksom tjelesne mase. Iako su unosili isti broj kalorija, konzumacija napitaka zaslađenih fruktozom izazvala je pojačanu proizvodnju masti u jetri.
Preporuke stručnjaka:
Američko udruženje za srce savjetuje da dodani šećer ne prelazi 6% dnevnog kalorijskog unosa – što je 25g (6 kašičica) za žene, i 36g (9 kašičica) za muškarce.
Ipak, prosječan Amerikanac unosi gotovo 17 kašičica fruktoze dnevno – najviše kroz prerađene proizvode, žitarice, sokove, sir, gotove obroke i konzerviranu hranu.
Hrana i navike koje najviše štete jetri:
Slatka pića i šećeri – Gazirani sokovi, energetska pića i deserti povećavaju mast u jetri.
Rafinirani ugljikohidrati – Peciva, krofne, bijeli hljeb i kifle izazivaju skok šećera i insulinsku rezistenciju.
Prerađena hrana – Konzervirana i zamrznuta jela sadrže šećere, so i nezdrave masti.
Crveno meso – Sadrži zasićene masti povezane s masnom jetrom.
Alkohol – I umjereno konzumiranje alkohola povećava rizik nakupljanja masti u jetri.