Zlatni i mekani: Ovaj recept za uštipke svima treba, neće biti ni masni ni žilavi
Ko ne voli miris svježe prženih uštipaka? Hrskavi s vanjske strane, a mekani i sočni iznutra, uštipci su savršen izbor za doručak, užinu ili brzu večeru.
Ipak, postoji jedan čest problem: uštipci mogu upiti previše ulja i postati teški, masni i teško probavljivi. Ali, postoji jednostavan trik iz bakinog kuhinjskog ormarića koji će ih učiniti mnogo lakšima i ukusnijima.
Temperatura ulja je ključna
Idealna temperatura ulja za prženje uštipaka je između 170 i 180 °C. Ako ulje nije dovoljno vruće, tijesto će ga upiti poput spužve. Ako nemate termometar, možete ubaciti mali komadić tijesta u ulje. Ako odmah počne cvrčati i isplivati na površinu, ulje je spremno za prženje. Također, možete testirati i s drvenom kuhačom: zaronite dršku u ulje, a ako se oko nje pojave mjehurići, vrijeme je za prženje.
Brašno je također važno
Možda zvuči kao nebitan korak, ali prosijavanje brašna zapravo unosi zrak u smjesu, što rezultira lakšim i mekšim tijestom. Međutim, pazite da ne pretjerate s miješanjem! Kada dodate brašno, miješajte samo dok se sve ne poveže, kako uštipci ne bi postali žilavi.
Sastojci:
½ kg brašna s mlinice
1 kašičica soli
1 kašičica kvasca
2½ dl vode
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke u glatko tijesto. Ako je tijesto prerijetko, dodajte još malo brašna. Kašikom vadite uštipke i pržite ih u zagrijanom ulju. Kada postignu zlatnu boju, ocijedite ih na kuhinjskom papiru i poslužite uz sir ili šunku.