Kiflice koje ostaju mekane čak pet dana

Kiosk
Kiflice koje ostaju mekane čak pet dana

Uz ovu caku vaše kiflice će biti bolje nego ikad.

 
Čini da tijesto ostane sočno duže vremena

Da bi tijesto ostalo mekano i svježe nekoliko dana, pekari često dodaju kukuruzni skrob (gustin) i običan griz u brašno. Ovi sastojci pomažu da tijesto bude lakše, prozračnije i mekše, sprečavajući da se stvrdne brzo nakon pečenja.

Na kilogram brašna dodaje se puna kašika kukuruznog skroba i ravna kašičica griza. Kukuruzni skrob olakšava tijesto, dok griz apsorbuje višak vlage, čineći da tijesto ostane sočno duže vremena, odnosno bar 5 dana.

Evo jednog recepta za kiflice punjene kremom:

Sastojci:
1 kg brašna

2 žumanca

250 ml mlijeka

250 ml vode

200 ml ulja

200 g krema po želji

1 kocka kvasca

3 kašike šećera

1 kašičica soli

1 prašak za pecivo

2–3 kapi limunovog soka

Šećer u prahu za posipanje

Za premaz:
1 žumance

1 kašika mlijeka

Priprema:
Ugrijte mlijeko i vodu, dodajte kocku kvasca i tri kašike šećera. Ostavite 10 minuta da nadođe. Dodajte ulje, žumanca, nekoliko kapi limuna i so. Izmiješajte, pa postepeno dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo. Mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto.

Ostavite na toplom da naraste, oko jedan sat. Zatim ga podijelite na 20 loptica veličine mandarine. Svaku lopticu rastanjite oklagijom u valjkasti oblik.

Jednu polovinu rasijecite uzdužno tri puta u razmaku od 1 cm. Na drugi dio stavite kašičicu krema i uvijte kiflicu. Ređajte ih u pleh obložen pek-papirom. Kad sve napravite, pokrijte ih krpom i ostavite pola sata da narastu. Za premaz umutite žumance i pomiješajte s mlijekom. Premažite kiflice.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni oko 15 minuta, tj. dok ne porumene. Gotove pospite šećerom u prahu, prenosi Krstarica.

Novo