Izbjegavajte ove dijelove trgovine i uštedite mnogo novca
U vremenu kada cijene osnovnih namirnica i drugih proizvoda rastu, svi tražimo načine kako da uštedimo – i to je moguće.
Ljudi su prilagodljivi, pa nastojimo pronaći najbolje rješenje u svakoj situaciji, pa tako i prilikom kupovine. Novinari New York Timesa pitali su svoje čitatelje jesu li promijenili navike kupovine i kuhanja zbog porasta troškova. Ispostavilo se da nije nužno potrošiti puno novca da biste dobro jeli, a čitatelji su podijelili svoje savjete i trikove.
Jedna čitateljica kaže da najprije koristi namirnice koje već ima u ostavi. Zato, prije nego krenete u trgovinu, provjerite ostavu, hladnjak i zamrzivač kako ne biste nepotrebno bacali hranu. Supe, tjestenina i riža odlični su načini da iskoristite ostatke mesa i povrća, a uz dobar izbor začina svaki obrok može biti ukusan.
Također, izbjegavajte impulsivne kupovine. Jedna čitateljica otkrila je da se drži polica na rubu trgovine i izbjegava sredinu, gdje se obično nalazi prerađena hrana. „Fokusiram se na osnovne sastojke i tako mnogo uštedim“, priznaje. Ponavljanje sastojaka ne znači da jedete uvijek isto. Na primjer, kobasice možete jesti za doručak, za ručak ih koristiti u umaku sa lukom i paprikom, a za večeru s tjesteninom i povrćem. Jeftinije je i kupovati svježe proizvode na akciji i zamrzavati ih. „Već dugo kupujem mljevenu govedinu na akciji i zamrzavam u porcijama za hamburgere, pljeskavice ili mesnu štrucu“, savjetuje jedna čitateljica.
Mnogi misle da nije tako, ali piletina je odlična za štednju. Pečeno meso možete koristiti u salatama, supama, varivima, a od kostiju kuhati supu i zamrzavati je. „Kada sam bila studentica s ograničenim budžetom, jednu piletinu sam znala razvući za cijelu sedmicu“, kaže jedna čitateljica. Ušteda je moguća i jedenjem manje mesa – bijeli grah je velika ušteda, a može se začiniti pestom ili umakom od rajčice. Probajte „bezmesne ponedjeljke“ i isprobajte proteinske biljke poput tofua i graha, koji su brzi, jednostavni i ukusni.
Kupujte osnovne namirnice poput brašna, šećera, riže i tjestenine na veliko. Tako ne samo da štedite novac, već imate i više mogućnosti za različite obroke. Na primjer, riža se može zamrzavati i koristiti kao glavno jelo, prilog ili desert.
Ako imate priliku, uzgajajte začinsko bilje kod kuće. Mnogi čitatelji ističu da to ne samo da štedi novac, već ima i terapeutski efekat. Možete uzgajati mentu, kopar, majčinu dušicu i mladi luk u saksijama na prozoru.