Sjajan trik za krastavce i jagode: Samo 1 kap ove tečnosti spasiće cijelu baštu od truljenja

Praktična žena
Sjajan trik za krastavce i jagode: Samo 1 kap ove tečnosti spasiće cijelu baštu od truljenja

Jod u bašti: Prirodno oružje protiv biljnih bolesti

Jod je antiseptik širokog spektra koji uništava različite bakterije, gljivice i druge uzročnike infekcija i upala kod ljudi. No, jeste li znali da jod možete koristiti i za spas vaše bašte od brojnih biljnih bolesti?

Iskusni baštovani već odavno koriste jod kao prirodni lijek protiv gljivičnih oboljenja biljaka.


Plamenjača na paradajzu

Da biste spriječili pojavu plamenjače na paradajzu, pripremite sljedeći rastvor:

Pomiješajte 9 litara vode s 1 litrom surutke i dodajte još 2 ml farmaceutskog joda (5% koncentracije). Nakon 12 do 14 dana od presađivanja paradajza u zemlju, prskajte biljke ovim rastvorom i nastavite tretman svakih 10 do 12 dana.

Ako primijetite prve lezije na biljkama, odmah ih uklonite, a preostale biljke poprskajte rastvorom. Prskanje ponavljajte svakih 5 dana – plamenjača bi se trebala povući.


Pepelnica na krastavcima i tikvicama

Jod također efikasno suzbija pepelnicu – bolest koja sporo, ali sigurno uništava biljke. Najčešće pogađa krastavce, tikvice i bundeve.

Čim primijetite prve znakove bolesti, počnite tretman rastvorom od 9 litara vode, 1 litra surutke i 1 ml joda. Prskajte svakih 5 do 7 dana. Uz dosljednost, pepelnica se može u potpunosti eliminirati.

Čak i ako nema simptoma bolesti, iskusni baštovani preporučuju preventivno prskanje krastavaca svakih 10 do 12 dana. Ako je bolest zahvatila drugo povrće ili ukrasno drveće, rastvorite 5 ml joda u kanti vode i tretirajte oboljele biljke.


Trulež krastavaca i tikvica

Napravite rastvor od 10 litara vode i 1 ml joda, pa njime zalijte korijen krastavca – ovo pomaže u sprečavanju truljenja u vlažnim i toplim uvjetima. Svaki grm zalijte s otprilike 1 litrom rastvora.

Za tikvice možete povećati koncentraciju joda na 5 ml na 10 litara vode.


Kupus

Kupus "voli" jod. Da bi biljka bila zdrava i formirala jaku glavicu, pripremite rastvor od 10 litara vode i 2 ml joda. Zalijte svaku biljku s 1 litrom ove tekućine.


Jagode

Za zaštitu od sive truleži, zalijte jagode i tlo oko njih 5 do 7 dana prije cvjetanja rastvorom od 10 litara vode i 1 ml joda. Ako stignete, zalijte ih dva puta prije nego što počnu cvjetati – bolesti im neće moći ništa.


Jabuke

Protiv truleži jabuka, pripremite rastvor od 10 litara vode i 10 ml joda. Prskajte i listove i plodove, 10 dana prije berbe.


Grožđe

Za zaštitu od truljenja, prskajte grožđe rastvorom od 10 litara vode i 8 ml joda. Prskanje obavite najkasnije 10 dana prije berbe.


Dezinfekcija sjemena

Za dezinfekciju bilo kojeg sjemena, dovoljna je 1 kap farmaceutskog joda razblažena u 1 litru destilovane vode. U rastvor natopite gazu ili pamučnu krpu, dobro je iscijedite i u nju umotajte sjeme. Ostavite da odstoji 6 do 8 sati, zatim osušite na sobnoj temperaturi i posijte.


Korištenjem joda u bašti na ovako jednostavan i prirodan način, možete značajno povećati otpornost biljaka i očuvati svoj urod bez hemikalija.

Povezano

Novo