Zaboravite na sodu – ove 2 namirnice štite vaš želudac prirodno

Kiosk
Zaboravite na sodu – ove 2 namirnice štite vaš želudac prirodno

Iako mnogi posežu za sodom bikarbonom kao brzim rješenjem protiv žgaravice i nelagode u želucu, ljekari upozoravaju da to može biti samo privremeno olakšanje koje ne rješava pravi problem.


Soda bikarbona – privremeni trik, ne dugoročno rješenje
Prof. dr Vojislav Perišić, gastroenterolog, objašnjava da soda bikarbona zapravo nije efikasna kao što se misli.

„Stari je trik – pojedete nešto što vam ne prija, pa uzmete tabletu protiv kiseline. Ako vam bude bolje nakon 45 minuta, riječ je o kiselini. Ali kakva soda bikarbona, čovječe?! Ona neutralizira kiselinu na svega pola sata, i to je to. Njeno djelovanje brzo prestaje. Trebaju se koristiti lijekovi koji imaju produženi efekat. Soda bikarbona je kao ona poslovica: drži vodu dok majstori ne odu“, upozorava dr Perišić.

Prirodna zaštita želuca: vlakna, sirovi kupus i šargarepa
Nutricionistkinja Milka Raičević naglašava važnost ishrane bogate vlaknima kao ključne za zdravlje želuca.

„Vlakna čuvaju želudac. Pečurke bih izbacila jer su teško svarljive, kao i luk – zavisno od načina pripreme. Na primjer, luk stavite u vodu nakon što ga presiječete, da iz njega ispari sumporasti miris. Tako će manje iritirati stomak. Imamo mnogo vrsta luka, poput sremuša, koji je blag i svima prija. Kombinujte ga s sirom ili pavlakom – tako se ublažava negativni efekat“, savjetuje ona.
Takođe ističe važnost sirove hrane:

„Cijeli svijet prvo jede salatu, a mi tu zdravu naviku često zanemarujemo. Sirovi kupus je jeftina, a izuzetno korisna namirnica, baš kao i svježa šargarepa. Kada ih skuhamo, gubi se dosta hranljivih sastojaka.“

Luk – moćna i potcijenjena namirnica
Dr Perišić se složio s kolegicom i pohvalio ljekovita svojstva luka:

„Luk je hranljiv, sadrži kvercetin – Božju supstancu. Moja pokojna majka ga je presijecala na pola, pa stavljala da potamni na plotni, i takvog ga ubacivala u supu. Znala je koliko je to zdravo.“

Novo