"Ovo je najotrovnija 'zdrava' hrana u supermarketima – a jedemo je skoro svi!"

Kiosk
"Ovo je najotrovnija 'zdrava' hrana u supermarketima – a jedemo je skoro svi!"

Iako se godinama promoviše kao jedna od najzdravijih namirnica, uzgojeni losos se našao na meti ozbiljnih kritika. Dok mnogi vjeruju da je losos idealna hrana prepuna omega-3 masnih kiselina, proteina i vitamina, najnovija istraživanja i dokumentarni filmovi otkrivaju šokantne činjenice o uzgojenim primjercima ove popularne ribe.

 "Hemijski koktel" na vašem tanjiru?
Dok je divlji losos poznat po bogatom nutritivnom sastavu i pozitivnim efektima na zdravlje – od zaštite srca, preko sprečavanja dijabetesa i depresije, pa do potencijalnog smanjenja rizika od Alchajmerove bolesti – priča s uzgojenim lososom nije ni približno tako svijetla.

Prema dokumentarcu „Fillet-Oh-Fish“, snimljenom u norveškim fjordovima, otkriveno je da ispod farmi lososa leže slojevi otpada – uključujući bakterije, pesticide i ostatke lijekova.

„Zbog intenzivnog uzgoja i globalnog zagađenja, meso ribe koju jedemo pretvorilo se u smrtonosni hemijski koktel“, upozorava produkcijski tim filma.
Poznati američki doktor Džozef Merkola potvrđuje ove tvrdnje, ističući da se savremeno ribarstvo suočava s problemima poput prelovljavanja, hemijskog zagađenja i genetskih mutacija usljed izloženosti toksičnim supstancama.

 Norveški toksikolog: Uzgojeni losos je najotrovnija hrana na tržištu
Norveški ekološki aktivista Kurt Odekalv tvrdi da je uzgoj lososa štetan ne samo za prirodu, već i za zdravlje ljudi. Njegove tvrdnje potvrdio je i toksikolog Džerom Razin, koji je sprovao testiranja na prehrambenim proizvodima na norveškom tržištu.

Rezultati su bili alarmantni – uzgojeni losos je sadržavao najveću količinu toksina od svih testiranih proizvoda, čak pet puta više nego drugi prehrambeni artikli.

Protivargumenti: Ne slažu se svi stručnjaci
Ipak, ne dijele svi ovo mišljenje. Prema australskoj organizaciji CSIRO, koja je testirala uzgojeni tasmanijski losos, ova riba je zapravo najbolji izvor zdravih masti za tamošnje potrošače. Tvrde da se na farmama u Tasmaniji koristi održiva praksa i kvalitetna ishrana, te da se vodi računa o zaštiti životne sredine.

Sličan stav dijeli i stručnjak za veterinarske nauke i epidemiologiju Mo Salman sa Državnog univerziteta u Koloradu, koji ističe da je ključno razdvojiti loše i dobre prakse unutar industrije akvakulture.

„Možda losos sam po sebi nije problematičan, već način na koji se uzgaja“, poručuju stručnjaci.

Novo