Jagode će biti svježe kao da ste ih tek ubrali: 2 sastojka očas posla uklanjaju buđ i bakterije
Jednostavan način da sezonske jagode traju duže
Jagode su mnogima omiljeno voće tijekom ljeta. Iako su iznimno ukusne i u njima se rado uživa, često se već nakon nekoliko dana od kupnje pretvore u kašu ili počne rasti plijesan, pa je zato važno pojesti ih što prije.
Ipak, postoji jednostavan trik kako to spriječiti. Danijel Clark s Mayberry farme tvrdi da, ako dobro operete jagode prije nego što ih stavite u hladnjak, možete znatno produljiti njihov vijek trajanja.
„Jednostavan način da jagode dulje ostanu svježe? Samo ih uronite u posebnu posudu napunjenu mješavinom vode i octa“, otkriva Danijel.
Možda zvuči neobično, ali uranjanje jagoda u otopinu vode i octa može uništiti površinske bakterije, osiguravajući da ostanu svježe dulje vrijeme, prenosi Express. Zbog visokog sadržaja vlage, jagode lako privlače bakterije i brzo razvijaju plijesan nakon kupnje. Ocat, zahvaljujući svom antimikrobnom djelovanju, uništava i bakterije i spore plijesni, a istodobno čisti nečistoće koje se mogu zadržati na plodu.
Kako jagode duže očuvati svježima?
Sve što trebate je potopiti jagode u mješavinu hladne vode i malo octa – neka odstoje oko dvije minute. Ključno je postaviti mjerač vremena i ne ostavljati ih predugo u otopini, kako ne bi poprimile okus octa. Ako ih uronite samo na kratko, do toga neće doći.
Nakon pranja, ostavite jagode da se prirodno osuše na kuhinjskoj krpi, a zatim ih lagano posušite papirnatim ubrusom. Vlaga koja ostane na jagodama može potaknuti razvoj bakterija i plijesni nakon što ih spremite u hladnjak.
„Najvažnije kod čuvanja jagoda jest da budu potpuno suhe. Kada ih ocijedite i posušite, uklonite višak vlage papirnatim ručnicima i spremite ih u hermetički zatvorenu posudu – spremne za sljedeće grickanje“, savjetuje Danijel.
Jagode koje prođu ovakav „tretman“ mogu ostati svježe dodatnih pet do sedam dana. No, ako ciljate na dugotrajnije čuvanje, zamrzavanje ostaje najbolja opcija.