Prvomajski roštilj sve skuplji: Za ćevape i ražnjiće treba i do 100 KM

Bosna i Hercegovina
Prvomajski roštilj sve skuplji: Za ćevape i ražnjiće treba i do 100 KM

Prvi maj – nekada praznik koji se u Bosni i Hercegovini dočekivao uz bogate roštilje I druženja – danas sve više prolazi u znaku visokih cijena i skromnijih porcija. Iako nas očekuje lijepo i sunčano vrijeme, praznično raspoloženje mnogima je pokvareno sve većim troškovima života. 

U prošlosti su građani širom zemlje za Praznik rada znali potrošiti više, a danas, međutim, kupuje se opreznije i u manjim količinama. U mesnicama i marketima od Sarajeva do Banja Luke, od Tuzle do Mostara, roštiljsko meso drastično je poskupjelo.

Ćevapi u prosjeku koštaju oko 18 KM po kilogramu, roštiljske kobasice 12 do 16 KM, dok su ražnjići najskuplji – i do 25 KM po kilogramu. Čak su i lepinje, nekada simbol jeftinog obroka, danas 1 KM komad, četiri puta skuplje nego prije pandemije.

“Bez 100 maraka ne možete planirati ni skroman roštilj za četvoro. A gdje su piće, prilog, drva…”, kaže jedan radnik iz Tuzle.

Demografija i ekonomski pritisci dodatno utiču na promjenu prazničnih navika. Mladi sve češće sele iz zemlje, okupljanja su manja, a mnoge porodice Prvi maj provode kod kuće ili na poslu – jer je i broj radnih mjesta sa pravom na praznični odmor sve manji.

Sindikalne organizacije širom BiH upozoravaju da je radnik danas potisnut na marginu društva. Uprkos borbi za višu minimalnu platu i povoljnije radne uslove, osnovna prava radnika često ostaju nepoštovana.

“Radnik nije potrošna roba. Vrijeme je da se vrati dostojanstvo rada i radnika”, poruka je iz Saveza samostalnih sindikata BiH.

Uprkos svemu, Prvi maj ostaje simbol borbe za radnička prava, ali i podsjetnik na neka vedrija i pravednija vremena.

Novo