Kako vaše kuhinjsko posuđe može ugroziti zdravlje: Otkriveni skriveni rizici

Kiosk
Kako vaše kuhinjsko posuđe može ugroziti zdravlje: Otkriveni skriveni rizici

Iako ga koristimo gotovo svakodnevno, nedavno je otkriveno da posuđe sa neprijanjajućim dnom, poput onog prekrivenog teflonom, može ispuštati milione sitnih plastičnih čestica tokom kuvanja ili pranja, što predstavlja ozbiljan rizik po zdravlje.

Nova studija australijskih istraživača pokazala je da samo jedna pukotina na tiganju prekrivenom teflonom može osloboditi oko 9.100 plastičnih čestica. Na mikro skali, polomljeni premaz može osloboditi čak 2,3 miliona mikroplastike i nanoplastike, što predstavlja ozbiljnu opasnost za zdravlje.

Istraživači sa Univerziteta u Njukaslu, na čelu sa dr. Čengom Fangom, testirali su šest različitih tiganja i šerpi, kako novih, tako i korišćenih, imitujući proces kuvanja i pranja, iako nije korišćena hrana niti ulja za kuvanje. Korišćeni su čelična kašika, hvataljka za roštilj i drvena varjača, a otkriveno je da čak i ako na posuđu nije bilo vidljivih oštećenja, premaz može s vremenom ispuštati čestice.

Teflon, sintetička plastika koja se sastoji od atoma ugljenika i fluora, koristi se zbog niskog trenja i visoke hemijske i termičke stabilnosti. Ipak, teflon je deo grupe hemikalija poznatih kao PFAS, koje se nazivaju „večnim hemikalijama“, jer im je potrebno stotine, pa čak i hiljade godina da se razgrade u prirodi. Osim toga, PFAS mogu opstati u ljudskom organizmu i izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

PFAS, ili per- i polifluoroalkil supstance, prisutne su u mnogim svakodnevnim proizvodima, kao i u zemljištu, vodi i vazduhu. Najveća opasnost za ljude nastaje kroz konzumaciju hrane ili vode kontaminirane ovim hemikalijama, korišćenje proizvoda koji ih sadrže ili udisanje vazduha sa PFAS-om.
 
 
 

Novo