Da li u dvorištu imate drvo smokve? Evo kako njegovo lišće može da vam pomogne

Kiosk
Da li u dvorištu imate drvo smokve? Evo kako njegovo lišće može da vam pomogne

Svi koriste plod, ali jeste li znali da je i list smokve izuzetno zdrav?

Smokve su pravi simbol ljeta i toplih dana, a često ih povezujemo s morem jer se najviše uzgajaju na Mediteranu. Ipak, sve su češće prisutne i u kontinentalnim krajevima. Mogu se jesti sirove, sušene, ili od njih praviti džem i razni slatkiši. No, jeste li znali da se i listovi smokve mogu koristiti u kuhanju?

List smokve poznat je kao prava riznica zdravlja – pomaže u prevenciji dijabetesa, snižava razinu triglicerida u krvi, blagotvoran je kod kardiovaskularnih tegoba i može pomoći u regulaciji visokog krvnog tlaka. Od listova se može napraviti i ukusan sirup, čiji okus podsjeća na kokos i vaniliju.

@chaoticforager Figs (the fruit of Ficus caria) are delicious, but did you know that the leaves are also edible and have a wonderfully aromatic coconut-vanilla flavor profile when boiled? Let me know if you try it for yourself! (I might have to go pick some more pears and make poached pears with fig syrup)!@Redleaf Ranch Recipe: Pick two good handfuls of the freshest, youngest fig leaves you can find. The accompanying stems are extra flavorful so include them too! Boil in enough water to cover leaves until water changes color and is very fragrant. Remove leaves and add an amount of sugar to the water that roughly equals the amount of water you used. Boil until slightly thickened. Cool, bottle, and enjoy! #figleafsyrup #ficuscaria #mushroomauntie #foragedrecipes #simplesyrup ♬ Wes Anderson-esque Cute Acoustic - Kenji Ueda


Sirup od listova smokve
Kako ga pripremiti?

Za pripremu sirupa od listova smokve potrebno je ubrati dvije šake (otprilike 70 g) što svježijih listova, zajedno s peteljkama – one dodatno pojačavaju aromu. Listove dobro operite i stavite u lonac, pa dodajte vode tek toliko da prekrije listove. Stavite da zavri.

Kada voda zavri i poprimi žućkasto-zelenu boju, izvadite listove iz lonca. U dobivenu tekućinu dodajte smeđi šećer – ako ste koristili litru vode, dodajte oko kilograma šećera. Kuhajte dok smjesa ne proključa i ne dobije gustoću sirupa. Potom ohladite i ulijte u staklenu bocu.


Kako koristiti sirup od listova smokve?

Sirup možete koristiti kao zamjenu za šećer – zbog svoje slatkoće idealan je dodatak jutarnjoj kavi, palačinkama ili sladoledu. Odličan je i u zobenim pahuljicama, jogurtu, kao preliv za salate ili dodatak koktelima. Mogućnosti su bezbrojne!

Novo