Čuvajte ljuske od bijelog luka kao oči u glavi: Nećete vjerovati koliko su korisne za mnoge stvari

Kiosk
Čuvajte ljuske od bijelog luka kao oči u glavi: Nećete vjerovati koliko su korisne za mnoge stvari

Da li i vi koristite ljuske bijelog luka?

Ako ih bacate, možda biste se predomislili nakon ovoga. Ljuska bijelog luka je pravo malo čudo prirode – bogata fenilpropanoidima, flavonolima i vlaknima, ona ima snažna antioksidativna, antikancerogena i kardioprotektivna svojstva. Neki stručnjaci čak tvrde da sadrži više vrijednih sastojaka od samog čena!


Zašto koristiti ljusku bijelog luka?

Pomaže imunitetu
Snižava krvni pritisak
Čuva srce
Smanjuje holesterol
Pomaže kod probave
Ima antikancerogeni efekat
Napomena: uvijek koristite organski bijeli luk, kako biste izbjegli pesticide koji se mogu zadržati u ljusci.


Kako koristiti ljusku?
🔸 U supi – Dodajte kašičicu do šaku ljuski u supu dok se kuha. Nakon kuhanja ih izvadite.

🔸 Samo od ljuske – Ljuske prelijte vodom, kuhajte 10-15 minuta i dobićete bistru juhu koju možete piti, koristiti za pirinač, soseve ili druga jela.

🔸 U varivima i čorbama – Zamrznite ljuske i koristite ih kasnije za grah, gulaš, povrtnu ili mesnu čorbu.

🔸 Pečenje s ljuskom – Ispecite čitave glavice bijelog luka s ljuskom u aluminijskoj foliji (40 minuta na 180°C). Možete ih čuvati u frižideru do 7 dana ili zamrznuti do 6 sedmica.

🔸 Čaj od ljuske – U kuglicu za čaj stavite ljuske i prelijte kipućom vodom. Ostavite par minuta da puste ljekovite supstance.


Savjet: Sljedeći put kada čistite bijeli luk, nemojte bacati ljuske – iskoristite ih za zdravlje i ukus!

Da li si nekad probala supu od ljuske? Ako želiš, mogu ti napisati brz recept za čorbu ili čaj s ljuskom bijelog luka.

Novo