Imaćete najljepša crvena jaja za Uskrs: Potrebna su vam samo 3 jeftina sastojka iz kuhinje
Crvena boja jaja simbolizira Isusovo stradanje, pa se smatra da svaka domaćica za Uskrs treba da ofarba barem jedno jaje u crvenu boju. To prvo crveno jaje zove se čuvarkuća, i prema tradiciji – ne smije se praviti pomoću kupovnih boja i hemikalija, već isključivo prirodnim tehnikama.
Evo nekoliko tradicionalnih metoda farbanja jaja koje su domaćice koristile prije više decenija:
1. Lukovina (ljuske od luka)
Jedna od najpoznatijih i najkorištenijih metoda.
🔸 Prikupite veću količinu ljuski od crvenog i ljubičastog luka.
🔸 U šerpu stavite jaja i obložite ih lukovinom.
🔸 Dodajte vodu, 2 kašike soli i malo sirćeta.
🔸 Po želji, možete dodati i nekoliko kolutića sirove cvekle za intenzivniju boju.
🔸 Kuvajte dok jaja ne poprime željenu boju.
🔸 Kada se voda prohladi, izvadite jaja i premažite ih uljem za sjaj.
2. Mljevena paprika
Još jedna zanimljiva prirodna tehnika.
🔸 U litru vode stavite 4 kašike mljevene slatke paprike (nikako ljute!).
🔸 Dodajte malo soli i sirćeta.
🔸 Skuvajte jaja u toj mješavini i ostavite da se ohlade.
🔸 Izvadite ih i premažite uljem.
Napomena: Ljutina iz paprike može da prodre kroz ljusku, pa je bitno koristiti slatku, a ne ljutu papriku.
3. Sok od višnje
Za postizanje crvenkasto-ružičaste nijanse.
🔸 Jaja stavite u šerpu, nalijte sok od višnje (domaći ili kupovni).
🔸 Dodajte malo soli i sirćeta.
🔸 Kuvajte jaja kao i obično.
🔸 Kada se ohlade, izvadite ih i premažite uljem za lijep sjaj.
Ove tehnike su jednostavne, prirodne i bezbjedne, a ujedno čuvaju duh tradicije i porodičnog naslijeđa. Da li si ti već odlučila kako ćeš ove godine farbati jaja?