Cijeli obrok stao u jednu pogaču: Ova punjena pogača idealna je večera za cijelu porodicu

Kuharica
Cijeli obrok stao u jednu pogaču: Ova punjena pogača idealna je večera za cijelu porodicu
Novi.ba

Recept za punjenu pogaču

Ova ukusna i jednostavna pogača savršen je izbor za večeru. Uz dodatak ostataka iz frižidera, pripremit ćete jelo koje će oduševiti ukućane.

Sastojci za tijesto:

  • 200 ml toplog mlijeka
  • 25-30 g svježeg ili 7-8 g suvog kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 200 ml tople vode
  • 8 kašika ulja
  • 1 cijelo jaje + 1 žumance (za premazivanje)
  • 700 g mekog brašna (+ malo za mijesiti)
  • 1 kašika soli

Sastojci za nadjev:

  • 250 g finog sira
  • 100 g pileće salame s povrćem
  • 50 g domaćeg suvog mesa
  • 60 g tvrdog sira

    Priprema tijesta:

U toplom mlijeku rastopite kvasac sa šećerom. Ostavite ga 5-10 minuta da se aktivira.
U većoj posudi pomiješajte aktivirani kvasac, toplu vodu, ulje i jaje. Dodajte brašno i so, pa mijesite dok ne dobijete glatko tijesto.
Prekrijte tijesto krpom i ostavite da naraste 30-40 minuta, ili dok ne udvostruči volumen.

Priprema nadjeva:

Sir izmrvite, a pileću salamu, suvo meso i tvrdi sir isjeckajte na sitne komade. Sve sastojke dobro izmiješajte u homogenu smjesu.
Formiranje pogače:

Tijesto podijelite na dva dijela – jednu veću i jednu manju loptu.

Veći dio tijesta razvucite oklagijom na veličinu tepsije (prečnika oko 26-28 cm) i stavite ga na dno, koje ste prethodno namastili ili obložili papirom za pečenje.

Ravnomjerno rasporedite nadjev preko tijesta.
Razvucite manji dio tijesta i pokrijte nadev. Krajeve dobro spojite i pritisnite.

Pečenje:

Premažite pogaču žumancetom i, po želji, pospite susamom ili kimom.
Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 30-35 minuta, ili dok pogača ne dobije zlatno-smeđu boju.

[youtube][/youtube]

Servirajte ovu toplu i mirisnu pogaču uz čašu jogurta ili omiljeni napitak. Uživajte u svakom zalogaju! 🥖

Novo