Profesor sa Harvarda objasnio koja vrsta ribe je najzdravija za jelo, a nije ni skupa
Dok mnogi smatraju tunjevinu i losos najzdravijim vrstama ribe, najviše hranljivih materija zapravo sadrže manje vrste ribe.
Profesor nutricionizma na Harvardu, Kristofer Golden, ističe da uvođenje manje ribe i školjki u ishranu može značajno povećati unos omega-3 masnih kiselina, cinka, gvožđa i vitamina B12.
Još jedna prednost konzumiranja ovakve ribe je što se često jede cela, uključujući kožu i kosti, koje su bogate kalcijumom i vitaminom D, piše Index.hr.
"Male ribe su najbolji izvor hranljivih materija," rekao je profesor Golden za CNBC.
Preporučuje vrste poput haringi, skuša, sardina i inćuna, dok od školjki ističe dagnje, ostrige i Jakobove kapice, poznate i kao Šen Žak školjke, koje su visoko cenjene širom sveta.
„Konzumiranjem manje ribe smanjujete unos žive. Osim toga, mnoge od ovih riba i školjki dostupne su u konzervama, što ih čini pristupačnijim i lakšim za skladištenje u odnosu na svežu ribu,“ dodao je Golden.
Posebno je naglasio da su sardine odličan izbor.
„To je riba bogata omega-3 masnim kiselinama i dostupna svima,“ zaključio je profesor.