Starinsko SARAJEVSKO JELO koje zasenjuje burek: Jeftino, jednostavno i pravi se od TRI SASTOJKA!

Kiosk
Starinsko SARAJEVSKO JELO koje zasenjuje burek: Jeftino, jednostavno i pravi se od TRI SASTOJKA!
Novi.ba

Ovo tradicionalno jelo vrlo je popularno u Bosni, ali i u Srbiji, a u njega osim krompira, idu još neki osnovni sastojci koje sigurno već imate kod kuće, pa ga je vrlo lako napraviti. Ukus mu je neprevaziđen, a ime jedinstveno! Dragi čitaoci, predstavljamo vam starinsko sarajevsko jelo koje se jedino može meriti s burekom, a nije pita i nema veze s krompirušom - ovo je kljukuša!\

Kljukuša je inače zajedno sa kvrgušom nedavno ušla u top 20 najboljih pita u Evropi iako se ne može baš klasifikovati u pite, ali strancima je najlakše da je tako opišu. Iako su mnogima u gastronomskom smislu najčešće asocijacije na Bosnu burek, pita i ćevapi, Bosna ima veoma bogatu ponudu tradicionalne kuhinje. Kljukuša je jedno od tih starih tradicionalnih jela, njena priprema je jednostavna i jeftina, a rezultat fino jelo koje može da se jedei samostalno ili kao prilog. Neki izvori govore da datira još iz osmanskih vremena, piše jutarnji.hr. Međutim, zanimljivo je da je naziv kljukuša u različitim gradovima Bosne i Hercegovine rezervisan za drugačija jela. Sarajevska kljukuša je, pak, vrlo popularno jelo i može se probati i u nekim od najpoznatijih restorana u glavnom gradu BiH i u njega ne idu praziluk, tikvice ili, primjerice, prašak za pecivo, kako sugerišu neki recepti. S obzirom na to koliko se dugo i često pravi, neki za nju kažu da se jedina može meriti s burekom, a ako je niste još isprobali, evo recepta.

2 kg krompira, 200 g brašna, 150 ml ulja, 2 luka, srednja, maslac na sobnoj temperaturi, so i biber; za posluživanje: jogurt ili kiselo mleko

Priprema: Rernu zajedno sa plehom za pečenje zagrejte na 250 stepeni. Krompir narendajtei ostavite 10-ak minuta da pusti višak tečnosti, pa ga ocedite. Luk sitno naseckajte pa ga spojite s krompirom, prosejanim brašnom i praškom za pecivo. Dobro izmešajte. Dodajte sad i ulje pa začinite sa solju i biberom i još jednom sve dobro izmiešajte.

Ugrejani pleh izvadite iz rerne i namastite uljem ili maslacem pa u njega prebacite smesu i pecite oko 20 minuta na 250. Kljukušu nakon 20 minuta izvadite pa premažite omekšalim maslacem i vratite u rernu na još 10-ak minuta idok ne dobije zlatnožutu boju. Kljukušu secite na kocke, trouglove ili rombove i poslužite uz jogurt ili kiselo mleko. U Bosni se tradicionalno BiH kljukuša premaže jogurtom ili kiselim mlekom, pa se onda jede.

Novo