Ispirete li meso prije pripreme? Evo šta kažu stručnjaci, je li to potrebno
Mnogi ljudi drže se nekog nepisanog pravila, pa prije kuhanja meso uvijek isperu pod mlazom vode, ali postavlja se pitanje je li to uopće potreban korak?
Meso može sadržavati razne bakterije i viruse, a to je jedan od glavnih razloga zašto ga ljudi ispiru. U nekim zemljama čak se koriste i kiselinama poput limuna ili octa.
Ako je mljeveno meso previše masno, dodajte samo malo ove namirnice
Razna istraživanja i laboratorijske provjere pokazala su da pranje sirovog mesa običnom vodom iz slavine nije učinkovito u uklanjanju bakterija i zapravo može nanijeti više štete nego koristi jer se šire patogeni virusi na radnu površinu, pa tako i na druge namirnice.
No ispiranje kiselinom poput limuna i bijelog octa može smanjiti broj bakterija, pa bi bilo dobro da počnete s ovom praksom, ako već niste, savjetuje Healthline.
Ipak, uz samo ispiranje važno je još nekoliko stvari – dobro očistite radne površine, nemojte ostavljati druge namirnice u blizini sudopera gdje ćete ispirati meso i obavezno ga pecite na visokoj temperaturi do kraja.