Kako prepoznati pravi domaći paradajz? Ako ovako mirišu, ODMAH IH KUPITE

Kiosk
Kako prepoznati pravi domaći paradajz? Ako ovako mirišu, ODMAH IH KUPITE
Novi

Jedna od ljepših stvari tokom ljeta je i pregršt povrća i voća koje je dostupno u to godišnje doba. Svježe povrće i voće koje nam bar malo može ublažiti ove vrućine uvijek je dobro došlo.

Volimo ga koristiti i kao desert, a ponekad i kao glavno jelo. Jednostavna salata od paradajza, krastavaca, paprika i dugog sezonskog povrća može biti spas u ovim ljetnim danima.

Ipak da bi se to postiglo potrebno je pronaći ono istinski kvalitetno uzgojeno povrće bez dodatnih hemikalija, čijem okusu ne možemo odoljeti.

Iako izbor u trgovinama može biti ograničen dok pijace nude bogatstvo različitih vrsta paradajza, stoga je bitno znati kako odabrati najbolje.


 

Oni iskusni već znaju trikove za odabir, a Grdening Know How otkriva kako i vi možete napraviti pravi odabir i ne pogriješili u kupnji ovog ukusnog i osvježavajućeg povrća.

Pri odabiru, izbjegavajte paradajz s "čašicom" na vrhu, osim ako se ne radi o specijalnim sortama poput "volovskog srca" gdje je to normalno. Također, paradajz ne bi trebao izgledati uniformno; oni s brazdama ili drugim malim nepravilnostima često su prirodniji i nisu iz plastenika.

Tražite paradajz koji su različiti po izgledu; asimetrične, kvrgave i raznih veličina. Dobar paradajz možete prepoznati i po zemljanom mirisu. Zrelost će vam otkriti dodir – ako je koža previše tvrda, plod vjerojatno nije dovoljno zreo.

Idealan paradajz ima blago žućkasto - smeđe listove blizu peteljke, što ukazuje da je nedavno ubran. Prilikom kupnje, tražite paradajz koji vizualno nije savršen jer pravi okusi često dolaze u neobičnim oblicima.

Novo