Dodajte ovo u mljeveno meso i biće uvijek sočno i meko poslije dinstanja
Evo kako da vam mljeveno meso ne bude gumasto.
Potrebno je da na oko pola kilograma mesa pospete trećinu kašičice sode bikarbone i lagano promiješate, pa ostavite da odstoji 15-ak minuta.
Zatim meso upržite u tavi na srednjoj temperaturi.
Povremeno promiješajte i za kratko vrijeme vidjećete da se meso uprži bez suvišne tečnosti. Trik je u prostoj hemijskoj reakciji – soda bikarbona podiže pH vrijednost mesa i time sprječava prejako vezivanje proteina u mesu. Upravo zahvaljujući tome se ne istiskuje višak vode. Zato i meso ostaje mekano, a dobija lijepu braonkastu boju.
Isto možete primeniti i na meso sjeckano na komadiće, kao za gulaš, na primjer. Računajte da na sjeckano meso treba nešto više sode bikarbone – oko 1 kašičice na pola kilograma. Nije loše ni da se soda prvo pomiješa sa par kašičica vode jer ćete je tako lakše rasporediti po mesu.
Sačekajte petnaest minuta i onda spemajte meso po receptu. Ne produžavajte ovo vrijeme, jer duže djelovanje sode bikarbone neće pojačati njen efekat.